szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatosan nő a koronavírusos emberek száma Magyarországon, pénteken 718 új fertőzöttet jelentettek be. Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, az emberek azt akarják, hogy az ország működjön, vagyis általános zárás nem lesz, az iskolák esetében sem. A kormány úgy döntött, hatósági árassá teszi a teszteket. Közben a Színművészeti miatt is egyre nagyobb a tiltakozás, a problémát a kormány tolja el magától. A részletek elmagyarázását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterre bízta. Élőben a kormányinfóról.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
1 2
Sorrend megfordítása

30 ezernél biztosan olcsóbbak lesznek a PCR-tesztek

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy hatósági áras lesz a koronavírusteszt. Gulyás az ATV kérdésére erről annyit elárult, hogy pár napon belül fogják meghatározni az árat, de semmiképpen nem hozhat majd háromszoros, négyszeres hasznot a szolgáltatóknak. Az egészen biztos, hogy a jelenlegi 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz az ár.

A maszkviselés szigorításán a kormány is gondolkozik, sőt Gulyás egyetért Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, hogy Budapesten szigorítsanak, például a moziban és a színházakban, és jobban szankcionáljanak, ha valaki megsérti a szabályokat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is szó esik, a politikus szerint azonban éppen abba az irányba megy a reform, hogy kivonuljon az állam az egyetemekről, ezért nem is rájuk tartoznak a történtek. Reméli, hogy a kuratórium és a tiltakozó hallgatók párbeszéde meg fog kezdődni, ezzel párhuzamosan pedig a tanév is. Gulyás ironikusan azt is hozzátette, hogy a mostani tüntetéseket ennyi erővel akár úgy is lehetne értelmezni, hogy a hallgatók azt akarják, hogy álljon vissza az állami fennhatóság. "Örülünk, hogy értünk tüntetnek" - mondta Gulyás, de továbbra sem adott arra konkrét választ, mit tesznek akkor, ha hetekig, vagy akár hónapokig áll az oktatás.

Adjon pénzt a főváros, 100 milliárd forinton ül

Jutott a kormányinfón néhány fricska Karácsony Gergelynek is. Gulyás is megismételte Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, majd Orbán Viktor szavait, akik szerint a fővárosnak igenis támogatnia kellene a vállalkozásokat, méghozzá abból a pénzből, amit még Tarlós István hagyott örökül.

A főváros ül 100 milliárd forinton - emelte ki.

Az Origo kérdésére Gulyás kiemelte, hogy ha szükséges, a Kamaraerdei Úti Idősotthon esetében is bevezethetnek olyan intézkedéseket, amelyeket a Pesti Úti Idősotthonnál hoztak. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek részleteiről azonban nem árult el többet.

"Ha a fiatalok egészségesek, ők túlélik"

Nem a koronavírusról, hanem Gerald Knausról, "Soros karmesteréről" tette fe első kérdését a Magyar Nemzet. Gulyás szerint a magyar kormány álláspontja 2015 óta az, hogy az ilelgális migrációt propagáló szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországnak, és az Euro­pean Stability Initiative (ESI) elnöke Magyarország ellen dolgozik.

A lap ezután arra is rákérdezett, bátorítják-e a cégeket az otthoni munkavégzésre, de a miniszter szerint ezt a vállalatok maguk döntsék el, szabad belátásuk szerint. Az idősek védelmére viszont különösen kell figyelni, már csak azért is, mert a kormány is tisztában van vele, hogy 4-5 hét múlva megfertőződhetnek az idősek is, ha a fiatalok között sok a fertőzött.

"Ha a 60 alatt korosztály egészséges, ritka kivétellel a betegséget túléli" - ismételte meg sokat vitatott kijelentését Gulyás.

Az idősek vásárlási sávjáról szóló kérdésre a politikus azt mondta, hogy a nemzeti konzultációra adott válaszok alapján mérlegelik.

10 ezer milliárd van védekezésre

Biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép - sorolta Gulyás, miért állunk jól a védekezésben. A gazdasági adatokra kitérve Gulyás - saját szavai szerint - jó hírekről tudott beszámolni. Magyarországon 4,7 százalék volt a júliusi munkanélküliségi adat, az adott hónapban 4 millió 460 ezren dolgoztak (az augusztusi adatokra még egy hetet várni kell), ez európai összehasonlításban is nagyon jó eredmény - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a járvány elleni védekezésre.

A gazdaságélénkítés a munkahelyek megőrzése miatt rendkívül fontos, ezért azt szeretnék, hogy a lakosok is fegyelmezetten védekezzenek a vírus ellen - fejezte be a bevezetőjét Gulyás. Ezután a kérdések következnek.

Gulyás: Magyarországnak működnie kell

Több döntés is született a szerdai kormányülésen, ezekről Gulyás Gergely számol be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: kormány azt állapította meg, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, mint Európát is. Ma azonban már minden rendelkezésre áll a hatékony egészségügyi védekezéshez.

A kormány álláspontja, hogy nem engedhetik meg, hogy a vírus tönkretegye az élet normális menetét. Magyarországnak működnie kell.

Eközben viszont meg kell védeni az emberek egészségét is.

Gulyás szerint most is világos, hogy vírust külföldről hurcolták be, ezért zárták le a határokat, ezt pedig továbbra is fenn fogják tartani. Ezen kívül mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be közösségi távolságtartás szabályait és hordjon maszkot. A miniszter elismerte, hogy csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, viszont kiemelte, hogy a fiatalok fertőződnek meg és alacsony a halálozás. Hozzátette:

Nem az a legfontosabb mutató, hányan fertőződnek meg, a legfontosabb az emberi élet védelme, ebben Magyarország továbbra is jól áll.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

Nápolyt megrengette Maradona halála – galéria

Nápolyt megrengette Maradona halála – galéria