Ellenállnak Karácsonyék a kormány újabb városligeti akciójának

Ellenállnak Karácsonyék a kormány újabb városligeti akciójának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden késő este tett közzé határozatot a kormány arról, hogy akármi is lesz a városligeti építési szabályzatban, az nem lesz érvényes az oda tervezett épületekre. Karácsony Gergely szerda délelőtt jelezte, nem engednek a liget zöldjéből.

A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester kedd reggel. Arra reagált, hogy előző nap kormányrendelet jelent meg, amelyben lényegében kimondták: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget.

A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a keddi rendelet ellentétes azzal, amit Orbán Viktor mondott a tavalyi önkormányzati választás után: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”. Majd azt írja,

Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis.

Az nem derül ki a posztból, hogy milyen lépésekre készül a főváros.

A városligeti huzavonában az említett miniszterelnöki nyilatkozat óta előbb a főváros rendelt el változtatási tilalmat a parkban, ezt azonban a kormány egy salátatörvényben a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idején semmisnek nyilvánította. Budapest vezetése erre elkezdte előkészíteni a ligetre vonatkozó kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosítását, amiről mai, szerdai ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Ezek után jelent meg a mostani kormányrendelet.

A városligeti építkezések aktuális állásáról itt írtunk korábban.

Hozzászólások