Tetszett a cikk?

Az EBH feladatait az ombudsman veszi át, ha elfogadják a módosítást, döntéseket hozhat és bírságot is kiszabhat.

Az országgyűlés honlapján megjelent az igazságügyi bizottság törvényjavaslata az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megszüntetéséről, amelynek tervéről a hvg.hu hétfő este a telex.hu értesülése nyomán már beszámolt.

A 2004-ben alapított EBH viszonylag csendben dolgozik, de sok ügyben lép fel azok érdekében, akiknek a jogai sérülnek. Néhány példa az elintézett ügyekről itt olvasható. A hatóság elnöke 2010 óta Honecz Ágnes, akinek megbízatása 2021. január 1-én jár le. Ő jogász, az 1980-as években Orbán Viktorral és feleségével együtt a Fidesz bölcsőjének tekintett Bibó István Szakkollégium tagja volt, a Társaság a Szabadságjogokért egyik alapítója.

Vejkey Imre (KDNP), az országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke indoklásként arra hivatkozik, hogy „az egyre szélesebb spektrumban elismert emberi jogok védelme szükségessé teszi az állam egymástól függetlenül működő egyes jogvédő szerveinek integrálását”, ezért rendelték az alapvető jogok biztosa (ombudsman) alá a korábban önálló helyetteseit, és ezért olvasztották be a Független Rendészeti Panasztestületet. Most az EBH feladatait is az ombudsman veszi át a javaslat szerint, amivel Vejkey szerint „az egyenlő bánásmód követelményének még hatékonyabb érvényülését biztosító jogintézmény jön létre”.

Ugyanakkor maga is elismeri, hogy ezzel idegen test kerül be az ombudsman hivatalába, mert ő jelenleg nem hozhat kötelező erejű döntéseket. Ezzel szemben, ha ezt a módosítást elfogadják, „az egyenlő bánásmódról szóló törvényben meghatározott feladatainak ellátása során közigazgatási hatóságként jár el”, vagyis kötelező döntéseket hozhat és bírságot szabhat ki.

„Fölháborító, hogy kutyafuttában a veszélyhelyzet leple alatt szüntetnének meg egy jól működő hatóságot.” – mondta a javaslatról Varga László szocialista képviselő szintén a telex.hu-nak.

Az MSZP ehhez kapcsolódó közleménye pedig kijelenti: „Nyilvánvaló, hogy ezzel egy újabb független, az emberek megaláztatását, megkülönböztetését akadályozó szervezettől akar szabadulni a Fidesz. A fideszes ombudsman alá történő besorolás pedig egyértelműen a jogsértések elhallgatását, a szankciók akadályozását vetíti előre.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!