Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képviselő arról érdeklődött, mekkora a halálozási arány azok között a Covid-betegek között, akik gépi lélegeztetésre szorulnak. A Kásler Miklósnak címzett kérdésre Rétvári Bence válaszolt, adatok említése nélkül. Az ellenzéket viszont álhírgyárosnak nevezte.

Egy egyszerű, mégis igen fontos kérdésre kívánt választ kapni Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő az emberierőforrás-miniszternek, Kásler Miklósnak címzett írásbeli beadványában arról érdeklődött:

Mekkora a halálozási arány a gépi lélegeztetésre szoruló COVID-os betegek között?”

A kérdés azért is lényeges, mert ennyire részletesen még az operatív törzs napi tájékoztatóin sem térnek ki az adatokra, és a járvány miatt létrehozott kormányzati oldalon sem közlik azt.

Kásler megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ennek láttán Szél azonban aligha lett okosabb. Rétvári ugyanis mindent megírt, csak konkrét adatokat nem. A válaszában egyrészt azt közölte, hogy “a védekezés eredményes”, másrészt járványügyi adatokat a koronavirus.gov.hu – a már említett kormányzati – oldalon találni.

Rétvári azt is közölte, hogy Magyarországnál magasabb az egymillió főre eső halálozási ráta Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, de még az Egyesült Királyságban is.

Az államtitkár ezután a már megszokott gondolatokkal folytatja válaszát. Hogy például a baloldalra nem lehet számítani a védekezésben, és hogy az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot sem. "Az egyéni politikai céljaik fontosabbak voltak a közös nemzeti védekezés sikerénél” – zárta sorait Rétvári Bence.

Hozzászólások