Újraszavazást kér Szajbély Mihály volt dékán a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról

Újraszavazást kér Szajbély Mihály volt dékán a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénteki szenátusi ülésen zavaros volt a szavazás, többek számára nem volt világos, pontosan miről döntenek éppen.

Beadványt nyújtott be Szajbély Mihály volt bölcsészkari dékán annak érdekében, hogy a Szegedi Tudományegyetem szenátusa megismételje a modellváltásról szóló szavazást.

A pénteki rendkívüli ülésen különösen zajlott a szavazás, Rovó László rektor kétszer is elindította azt, többek számára nem is volt egészen világos, pontosan miről szavaznak. A helyzetet bonyolította, hogy a résztvevők többsége online vett részt az ülésen, illetve, hogy végül egy módosított határozati javaslatról kellett dönteniük, amelyet volt, aki csak aznap kapott kézhez.

Az ülésre Szajbély Mihály is beadott egy módosító javaslatot, ám mikor azt elemzték, nem kapott szót. Szajbély Mihály január közepi felszólalása is emlékezetes maradt: ő kért garanciákat a szenátusi ülésen arra, hogy a kurátorok megválasztásában döntő szava legyen a szenátusnak, az intézmény függetlenségét pedig az alapító okiratban védjék meg.

A volt dékán akkor azzal érvelt, a versenyképes és rugalmas működést nem feltétlenül az alapítványi működéssel lehetne elérni, amennyiben a költségvetési intézmények államháztartási túlszabályozottsága köti gúzsba az egyetemeket, akkor a szabályokon kellene változtatni.

 

Hozzászólások