szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Írásban kaptunk választ az operatív törzstől.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök szerint járvány szempontjából a következő két hét lesz a legnehezebb, a fertőzöttségi adatok felfutnak, ezért megkérdeztük az operatív törzstől, hogy ebben a helyzetben elrendelnek-e rendkívüli szünetet az általános iskolákban, vagy átállnak-e digitális oktatásra.

A választ írásban kaptuk meg a sajtótájékoztató után egy órával. A Koronavírus sajtóközpont azt írta, az általános iskolák jelentős részében nincs jelen a fertőzés, ahol igen, ott eddig is elrendelték a digitális munkarendet.

A mai napon mindössze az iskolák 2,4 százalékában kellett a teljes intézményre nézve tantermen kívüli, digitális munkarendet elrendelni, így egy teljes lezárás szükségességét az adatok még nem támasztják alá. Természetesen az Operatív Törzs és a kormány folyamatosan nyomon követi a járványhelyzet alakulását, és indokolt esetben meghozza a szükséges döntéseket

– írták.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban azt mondta, a következő napok adatai alapján dől el, hogy szükség van-e újabb szigorításokra, de annak irányáról nem beszélt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a teljes digitális oktatás elrendelését kérte a kormánytól.

Van olyan iskola, amelyik már lépett: a fővárosi Kassa Utcai Általános Iskolában úgy döntöttek, hogy a járványhelyzet miatt átcsoportosítják a tanévből még hátralévő tanítás nélküli munkanapokat a jövő hétre, így nem lesz tanítás az iskolában március 1–5. között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!