15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A győri polgármester felesége nem fogadta el az új pozíciót, amit a kórházban felkínáltak neki.

A feleségem hétfőn kapta meg a hivatalos ajánlatot, hogy áthelyezik egy másik osztályra, beosztott asszisztensként úgy, hogy éjfélig kell aláírnia. Ezt nem fogadja el, az egyetemen fog helyette tanítani, ma volt az első napja

 – mondta Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház kardiológusa a Blikknek.

Dézsi hétfőn jelezte a Facebookon, hogy a feleségével a jövőben nem tud egy helyen dolgozni a március elsején életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás miatt. A hírek szerint összeférhetetlenség miatt nem lehetséges, hogy a jövőben munkatársak legyenek.

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Úgy tudjuk, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon.

„Csak azért büntetnek téged azzal, hogy holnaptól már nem végezheted azt a társadalmilag is kiemelkedően fontos munkát, amiben a szakmádban, az országban az egyik legjobb vagy, mert a feleségem vagy. Ez szerintem gyalázat!” – írta.

Dézsi az új jogszabályról azt mondta a lapnak, hogy 15-16 pontot fel tud sorolni, ami problémás.

Megszűnt a hálapénz? Ennek mindenki örül, de ott kellett volna a pontot letenni. Nem szép dolog, hogy megtiltják a másodállást a dolgozóknak, hiszen emiatt a magas tudású emberek jelentős része elképzelhető, hogy a magánszférába fog átmenni. Ott azonban sok komoly beavatkozás nem végezhető el.

Azt is elmondta, hogy nem tudja ki, írta ezt a programot, de szívesen elbeszélgetne vele, „bár lehet, semmi értelme nem lenne, mert nem értené, amit mondok”. Abban ugyanakkor biztos a kardiológus, hogy lesz korrekció a kormány részéről.

Több kórházban is komoly problémákat okoz, hogy sok egészségügyi dolgozó nem hajlandó aláírni az új szerződését, amelyben vállalja, hogy a korábbi közalkalmazotti helyett egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik tovább.

Korábban Aba város önkormányzata közölte, hogy be kell zárni az ottani szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását. Azután a budapesti Szent Imre Kórház dolgozói közül jelezték tucatnyinál is többen, hogy nem vállalják az átállást.

A fővárosi Jahn Ferenc Kórházban három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes. Arra hivatkozva mondták le az ellátásokat, hogy az intézmény II. belgyógyászati osztályának mindössze három orvosa/szakorvosa írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

Azt, hogy milyen jelentős változások lépnek életbe hétfőtől az egészségügyben, s hogy ezek hogyan érintik a betegeket, ebben a cikkünkben szedtük össze:

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Jelentős változások lépnek életbe hétfőtől az egészségügyben, összeszedtük a legfontosabb, betegeket érintő változásokat. Mától új pácienseit nem kezelheti ugyanazzal az orvos a magánrendelésén és az állami ellátásban. Noha a kormány ígért kivételeket - például a szülész-nőgyógyászoknak -, a részletszabályok vasárnap estig nem jelentek meg. Szakmai szervezetek kidolgoztak egy javaslatot a legális megoldásra, az azonban valahol elakadt.

Hozzászólások