szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy rövid időre le kellett állítani az oltások szervezését, de ő nem beszélt arról, hogy elmaradna az egész kampány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Különös mondat jelent meg reggel a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal Facebook-posztjában. A szövegben rövid ideig az volt látható, hogy "az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad". A hírt a napi adatokkal együtt közölték Facebookon, viszont pár perccel a megjelenés után eltűnt ez a része a szövegnek, ami eredetileg így nézett ki:

A hiba a kommentelőknek is feltűnt, és többen is arról érdeklődtek Facebookon, mi lesz az ígért oltásokkal, amikről SMS-ben értesítették az érintetteket. A hétvégére az oxfordi AstraZeneca-vakcinákkal terveznek tömeges oltást, ennek keretei között több mint 70 ezer krónikus beteget oltanának be két nap alatt.

Jelenleg ennyi látható az üzenetből:

Egyelőre tehát nem tiszta, meg lesz-e tartva egyáltalán: Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában valóban elmondta, leállították egy rövid időre az oltások szervezését adatkezelési problémák miatt (olyanok is kaptak behívót, akiket már beoltottak, másoknak pedig a lakhelyüktől nagyon messze lévő oltópontot jelöltek ki), de azt nem mondta a miniszterelnök, hogy emiatt elmaradna a hétvégi akció.

Igaz, az is sokatmondó lehet, hogy miközben napok óta a hétvégi oltási kampányról beszél a kormány és az operatív törzs (Müller Cecília még öltözködési tanácsokat is adott az érintetteknek), Orbán egyáltalán nem beszélt róla tájékoztatásában.

Kérdéseinket feltettük az operatív törzsnek is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!