Csonka egyetem lesz a tokaji, a nem vallásos egri iskolásokkal nem kell törődni

Csonka egyetem lesz a tokaji, a nem vallásos egri iskolásokkal nem kell törődni

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?

A Sárospatakon alakuló egyetemnek nem kell megfelelnie minden törvényes követelménynek, az egyházivá váló egri egyetem gyakorló iskolájában pedig a köznevelési törvény előírásaitól térnek el.

Az újabb egyetemek alapítványi fenntartásba adásáról szerda éjjel benyújtott törvényjavaslatokat egy újabb  követte, amely kimondja, hogy az új Tokaj-Hegyalja Egyetem az egykori sárospataki tanítóképző főiskolából, jelenlegi nevén az egri Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusából jön létre alkalmazott tudományok egyetemeként augusztus 1-től. A másik tervezet szerint kap 400 694 darab „A” srozatú részvényt a Grand Tokaj Zrt.-ből.

Bár az intézmény a honlapja szerint ma is hat karral, sokféle képzéssel működik, kormány a jelek szerint nem bízik benne, hogy minden előírásnak megfelel, ugyanis felmenti egyes követelmények alól. Például nem lesz rá érvényes, hogy főállású oktatóinak, kutatóinak legalább negyvenöt százaléka tudományos fokozattal rendelkezzék, és képes legyen képzéseit idegen nyelven folytatni az általa indított szakok egy részén. „Speciális képzési szerkezete és térségi küldetése indokolja az általános törvényi előírások alóli részbeni eltérést” – írja az indoklás. Az azonban érvényes marad, hogy alap- és mesterképzést kell folytatni, és a program része a doktori képzés.

A szerda esti előterjesztések egyike szerint az egri Eszterházy Károly Egyetemet átadják az egri katolikus főegyházmegyének, neve Eszterházy Károly Katolikus Egyetem lesz. Az újabb javaslat viszont az egyetem gyakorló iskolájáról szól: mellőzi a köznevelési törvény ilyen esetekről szóló pontjait.

Az a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ki kell kérni a dolgozók, az iskolaszék, a szülői szervezet, a  diákönkormányzat véleményét. Ha vallási intézménynek adnak át egy iskolát, az „nem mentesít a feladatellátási kötelezettség alól azon gyermekek tekintetében, akiknek a szülei nem akarják vallási, világnézetileg elkötelezett óvodába, iskolába járatni gyermeküket. … ezekre a szülőkre, gyermekekre, tanulókra … aránytalan teher nem hárulhat. Akkor adható át oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja.”

Ezt a szabályt az egri egyetemi gyakorló iskola esetében a törvényjavaslat szerint nem kell alkalmazni.