"A kockázat óriási" - a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai

"A kockázat óriási" - a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem értik, hogy egy világjárvány közepén miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben.

Állásfoglalást tett közzé a Stádium 28 Kör a „felsőoktatási modellváltásról”. Eszerint

A Stádium 28 Kör, az MTA köztestületi tagjaiból alakult civil társaság 2021. március 26-án nyilvános online fórumot szervezett a felsőoktatás folyamatban lévő átalakításáról, erről a hvg.hu is beszámolt. A fórumon részt vett Stumpf István, a modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos, aki a civilek véleménye szerint a fenti pontokra nem adott érdemi választ. Ugyanakkor hangsúlyozta a modellváltás véleménye szerint pozitív aspektusait.

A kormány március 31-én éjfél előtt 13 törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a felsőoktatási modellváltással kapcsolatban. A javaslatok valószínűsíthető elfogadása után a hazai felsőoktatás rendszere gyökeresen megváltozik.

A Stádium 28 Kör közleményében azt írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy egy olyan nagy, komplex rendszer átalakításánál, mint a hazai felsőoktatás, a döntéshozók figyelmen kívül hagyjanak minden elemző-kritikai hangot, az érintettek tanácsait, beleértve az MTA Elnökségének az állásfoglalását is.

Érthetetlen, hogy a pandémia tragikus időszakában miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben, amikor a kockázat óriási, hiszen a tét a magyar fiatalok képzése hosszú távon. Rontani könnyű, a hibákat kijavítani nehéz

- fogalmaznak.

Ezért jasolják a törvényjavaslatok tárgyalásának elhalasztását, illetve azok visszavonását. Széleskörű, az érintettek bevonásával lebonyolítandó vitára és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázására, valamint a javaslatok megfelelő átalakítására van szükség a kockázatok minimalizálásához – írják.

Hozzászólások