Az orvoskamara több pontban magyarázza, miért lenne fontos, hogy a kormánytól független újságírók bemehessenek a kórházakba

Az orvoskamara több pontban magyarázza, miért lenne fontos, hogy a kormánytól független újságírók bemehessenek a kórházakba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MOK szerint a transzparencia is a járvány elleni küzdelmet szolgálja.

Egy hosszabb közleményt adott ki kedden a Magyar Orvosi Kamara (MOK), melyben több pontban is felsorolják, mit nyerne azzal a lakosság, ha az újságírók objektív módon tudósíthatnának a kórházakban zajló eseményekről. Mint ismert: a múlt héten több független magyar szerkesztőség is azt kérte a kormánytól és a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzstől, hogy engedjék be munkatársaikat az egészségügyi intézményekbe, hogy reális képet mutathassanak a járvány okozta állapotokról. A kérést azonban hamar lesöpörték az asztalról. Erre reagál mostani közleményével az orvoskamara, melyben arra figyelmeztetnek:

közös felelősségünk, hogy legyőzzük a járványt, de ez csak a nehézségeket elismerve, az esetleges hibákat felismerve és kijavítva, azokból tanulva, együttes erőfeszítéssel sikerülhet”.

A MOK közleménye szerint a jelenlegi, harmadik hullám “nagyon súlyos veszteségekkel jár hazánkban, továbbra is napi több százas halálozást, sok ezer új megbetegedést okozva, és így hatalmas kihívás, megpróbáltatás elé állítva már a járvány előtt is megújulásra, komoly átalakításra szoruló egészségügyi rendszerünket”. A szervezet szerint az egészségügyi dolgozók “naponta hatalmas harcot vívnak honfitársaink életéért, erejüket megfeszítve igyekeznek ellátni a folyamatosan érkező újabb és újabb betegeket”. Mint írják, “minden politikai szándéktól mentesen” azt szeretnék, ha a küzdelmük, és annak körülményei láthatóvá, publikussá válnának, arról ők maguk és a média szabadon beszámolhatna, közvetítene. A MOK emellett a következőkkel érvel:

“A helyzet reális megítélése és a hatékony védekezési stratégia, az egyenletesebb terhelésmegosztás érdekében szükség lenne a Covid–19-betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására is” – áll az orvoskamara közleményében. A szervezet hozzáteszi: fontos lenne például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzétenni az aznap ellátásba kerületek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát. A publikálandó indikátorok körének meghatározásában a Magyar Orvosi Kamara szakértők bevonásával szívesen működik közre – írták.

Hozzászólások