szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendkívüli szünettel az a probléma, hogy az így elmaradt órákat elvileg a nyáron pótolni kellene.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban azt mondta, hogy az április 19-i iskolanyitáskor dönthetnek úgy a szülők, hogy a járvány miatt a gyereküket inkább nem viszik be az iskolába, a pandémiára hivatkozva kérhetik az igazolt hiányzást. Azzal ugyanakkor számolniuk kell, hogy ha az intézmény engedélyezi is a diáknak a távollétet, csak jelenléti oktatás lesz, online a pedagógusok már nem fogják megtartani a tanórákat.

Telex cikke szerint a helyzetet bonyolítja, hogy azóta a közösségi médiában több szülő is jelezte: gyereke iskolája arról értesítette, hogy ha nem megy be elég diák az osztályba, akkor egyes tankerületek rendkívüli szünetet fognak elrendelni.

Szakmai csoportokban valóban többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy olyan értesítést kaptak, amely szerint, ha a jelenléti oktatáson egy osztályban a tanulók nagy része – nincs kifejtve, hogy pontosan hány százaléka – nem jelenik meg, akkor az intézményvezetőknek rendkívüli szünetet kell elrendelniük az adott osztálynak.

Ebben az esetben viszont a kiesett tanítási napokat június 15-e után három héten belül pótolni kell, hogy a tanév lezárható legyen. Az értesítésben a 2011. évi CXC. törvény [Köznev. tv.] 30. §-ának (5) bekezdésére hivatkoznak.

A Telexnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke megerősítette: több helyről is tudomást szereztek a kiküldött értesítésekről. Több olyan tankerületről tudnak, ahol tanítási szünet bevezetésének lehetőségéről tájékoztatták az iskolavezetők a szülőket. Ezt Totyik zsarolásnak tartja, mert szerinte „a kormány hozott egy rossz döntést, amit most kényszerintézkedéssel és fenyegetéssel próbál palástolni”. Kiemelte, hogy a digitális oktatásnak minden feltétele adott, így érthetetlen, hogy miért nem vehetnének részt azok a gyerekek továbbra is online képzésben, akiknek a szülei úgy döntöttek: jobb, ha otthon maradnak.

Az ügyben a lap és a hvg.hu is küldött kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának, választ egyelőre nem érkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Sok diák nem lesz bent az iskolákban hétfőtől, hiába indul újra a jelenléti oktatás az alsó tagozaton. Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók nem rajonganak az ötletért. Lesz, ahol arra számítanak, hogy olyan lesz az oktatás, mintha ügyeletet tartanának, és a részleges újranyitással feleslegesen új szituációt alakít ki a kormány.