szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét és Gyurcsány Ferenc feleségét nevezte meg a Demokratikus Koalíció a párt miniszterelnök-jelöltjének. Egy Dobrev-Jakab-Karácsony küzdelem a legvalószínűbb jelen állás szerint. Bár Karácsony Gergely egyelőre még hallgat.

Dobrev Klára lesz a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje - ezt a párt Facebook oldalán jelentették be egy online performansz során. A párt vezetői egy videós körkapcsolásban online tapsolták meg a bejelentést és a jelöltet. 

Dobrev Klára beszédében arról beszélt, hogy a kitalált ellenségek után megjött a kormány számára a valódi kihívás, a vírus és pár hónap alatt kiderült a kormány gyenge és kormányzásképtelen. A magyar állam szerinte leépült és ez katasztrofális következményekkel jár, magyar emberek ezrei emiatt haltak meg.

"Orbán azt hitte, hogy a bejáratott nagyotmondással ezt is le tudja győzni, de a vírus nem fogadott szót a kormánynak"

- mondta a miniszterelnökről a jelölt. A DK miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor nemzeti tragédiába sodorta az országot. Ennek oka pedig nemcsak a vírus, hanem a NER. "Egy demokratikus államot nem lehet elbábozni. A demokrácia hiányában ezrek haltak meg Magyarországon" - vádolta tovább a miniszterelnököt Dobrev Klára.

A miniszterelnök-jelölt kampánya láthatóan a kevesek Magyarországa (a kormánypárt és holdudvara), valamint a DK által már 5 éve használt sokak Magyarországa (mindenki más) ellentétére épül. Dobrev Klára szerint 2022-ben az fog megismétlődni, ami 2019 októberében történt az önkormányzati választásokon, amikor elküldték a "keveseket".

Az előválasztást egy nagy közös élménynek nevezte már előre. Szerinte ez azért van, mert az előválasztás résztvevőit az emberek választják, a Fidesz jelöltjei pedig az Orbán Viktor által kijelölt emberek. Dobrev szerint az előválasztási folyamat miatt 107 győztes fog szembeszállni az állampárt által kijelölt Döbrögi-uraságokkal.

A DK miniszterelnök-jelöltje a kormányzásban csapatjátékot ígért. Szerinte helyre kell majd állítani az összeomlott magyar államot. A közös kormányzás programján dolgoznak, sok vitát kiállt már most is, de minden ellenzéki párt támogatását élvezni fogja.

Dobrev Klára szerint korrupciós veszélyhelyzetre lesz szükség, minden politikusnál vagyonosodási vizsgálatot folytatnak majd le és a fideszes oligarchák vagyonkimentését meg kell akadályozni, de ez nem arról szól, hogy mindenkit meg kell büntetni, aki az elmúlt 10 évben meggazdagodott.

Nincs meglepetés

A Demokratikus Koalícióban nem volt más opció, mint hogy Dobrev Klára legyen a párt miniszterelnök-jelöltje. Tudomásunk szerint azonban maga Dobrev nem ambicionálja, hogy közös miniszterelnök-jelölt legyen - hiszen nem akarja otthagyni az Európai Parlamentet, hallottunk egy olyan forgatókönyvet is, hogy a magas elutasítottsága miatt egy pillanatban el sem akarták indítani, de végül a pártnak az ellenzéki tárgyalásokon képviselt pozíciója illetve a minél szélesebb választói réteg megszólítása miatt mégis szükség volt erre.

Tudomásunk szerint hamarosan bejelenti indulását Karácsony Gergely főpolgármester is, akit az MSZP-n és a Párbeszéden kívül az LMP támogat. Többekkel beszélve az a valószínű forgatókönyv, hogy az előválasztás végén Karácsony Gergely lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Noha a Medián legutolsó közvélemény-kutatása szerint jelenleg Jakab Péter Jobbik-elnök a legnépszerűbb, azonban forrásaink nem tartják valószínűnek, hogy vele jobb eredményt lehet elérni, mint Karácsonnyal, aki az elmúlt hónapokban veszített népszerűségéből. Karácsony alapvetően nem akart miniszterelnök-jelölt lenni, környezete hosszú ideig győzködte erről. Vele teljes lehet a mezőny: Dobreven és Jakabon kívül Fekete-Győr András Momentum elnök és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója jelentette már be indulását, de az új pártot alapító Pálinkás József volt akadémiai elnök sem zárta ki ezt a lehetőséget.

Közös miniszterelnök-jelölt az lehet, aki első körben (szeptember 18-26) megszerzi az összes voks felét az ellenzéki előválasztáson, ha nincs ilyen, megtartják a második fordulót is, október 4-10 között. A tervek szerint október 23-án már a közös jelölt áll majd a színpadon. Az egyéni jelölteket egy körben, szeptemberben választják majd ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!