Itthon

A Fidesz nem támogatja a kedvezménytörvény módosítását

A Fidesz nem támogatja a kedvezménytörvény módosítására irányuló javaslatot - közölte Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a kormány szerdai ülése után. A kormány azt szeretné, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) által elfogadott kedvezménytörvény-módosítást kivételes eljárással, a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés.

Itthon

MTV: eltértek a pártelnökség ajánlásától az MDF-es kurátorok

A Magyar Demokrata Fórum elnöksége megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a párt eddigi bizalmát élvező kurátorok nem az MDF elnökségének ajánlása szerint jártak el, és az MDF szándékaival ellentétes döntés meghozatalát segítették elő - áll az elnökségnek az MTV-elnök megválasztásával kapcsolatban kiadott közleményében. Az MDF négy kurátorral képviselteti magát a tévékuratórium nyolctagú elnökségében, amely egyhangúlag Ragáts Imre korábbi ügyvezető alelnököt jelölte a Magyar Televízió elnökének.

Itthon

Magyar Bálint pert indít Répássy Róbert ellen

Személyiségi jogi pert indít Magyar Bálint oktatási miniszter Répássy Róbert fideszes képviselő ellen, aki kedden Medgyessy Péter kormányfővel levélben közölte: a miniszterre "a korrupció gyanújának árnyéka vetül, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó gyanús ügyek kivizsgálásra, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat". Répássy szerint négy, a közbeszerzés előkészítésért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására luxusnyaraláson vett részt a hét végén.

Itthon

Négypárti egyezség az iraki magyar misszióról

Elvi megállapodás született egy 300 fős katonai szállító kontingens Irakba küldéséről a négy parlamenti párt egyeztetésén szerdán; az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn dönthet a magyar részvételről. A Fidesz azt követően egyezett bele az iraki misszióba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsától megérkezett a felkérés a küldetésre.

Itthon

Népszerű kormány, "éretlen" ország

A lakosság fele jónak ítéli a Medgyessy-kormány első évét, derült ki a Medián nemrég készült felméréséből. A Financial Times már nem ilyen derűlátóan vélekedik a magyar politikusok munkájáról; a vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint Magyarország - annak ellenére, hogy egy éven belül esedékes az uniós csatlakozása - politikailag "aggasztóan éretlen". Ön miképp vélekedik a kormány első évéről?

Itthon

Medgyessy: jövőre nem lesznek megszorítások

A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című, keddi műsorában.

Itthon

Helikopterbaleset a Mount Everesten, az évforduló előtt

Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. Jelenleg száznál is több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.

Itthon

Hárman haltak meg az újabb algériai földrengésben

Közel kétszáz ember sérült meg és hárman veszítették életüket a kedd esti újabb erős algériai földrengésben. A Richter-skálán 5,8-es (más jelentések szerint 5,5-es) erősségű rengés - a legerősebb a május 21-i, 6,7-es erősségű rengés óta, amely a legutóbbi adatok szerint 2217 ember halálát és 9500 személy sérülését okozta - nagy rémületet váltott ki az érintett városok lakossága körében; a sebesüléseket főleg a pánik okozta.

Itthon

Holtan találták meg az eltűnt hétéves kisfiút

Megtalálták annak a 7 éves kisfiúnak a holttestét, aki hétfőn délután tűnt el az albertirsai strand területéről. Az MTI úgy tudja, hogy a kisfiú holttestére az albertirsai strand medencéjének egyik lefolyójában bukkantak rá.

Itthon

Szeptemberig nem zárnak be kistelepülési postahivatalt

A Magyar Posta felfüggeszti a júniusra tervezett postahivatal-bezárásokat és szeptemberig nem zár be egyetlen kistelepülési hivatalt sem. A 600 főnél kisebb lakosú településeken ugyanakkor júniustól megkezdik a mobilpostai rendszer kipróbálását.

Itthon

MTV: Ragáts Imre az elnök

Ragáts Imre eddigi ügyvezető alelnököt választotta a Magyar Televízió Rt. elnökévé kedden a közintézmény közalapítványának kuratóriuma. A kuratórium elnöksége korábban egyhangúlag jelölte elnöknek Ragátsot, akire a társadalmi szervezetek delegáltjait is magában foglaló nagykuratórium 27 szavazója közül 21 adta voksát.

Itthon

Oktatás: a fogyatékosok a leginkább kiszolgáltatottak

A fogyatékkal élő tanulók a köz- és felsőoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai – derült ki az oktatási jogok biztosa hivatalának múlt évi tevékenységéről szóló kedden nyilvánoságra hozott értékelésből. A hivatal szerint továbbra is probléma, hogy az érintettek nem ismerik az oktatási jogokat.

Itthon

Financial Times: Magyarország politikailag „éretlen”

A Financial Times (FT) szerint sokan úgy látják, hogy Magyarország - ahhoz képest, hogy EU-csatlakozása egy éven belül esedékes - politikailag „aggasztóan éretlen”. A brit napilap keddi számában egy teljes mellékletet szánt Magyarország elemzésére.

Itthon

Júniusban jön a gáztörvény

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy gáztörvény júniusban várható elfogadásával párhuzamosan folyik az alsóbb rendű jogszabályok kidolgozása, s 2004. január 1-jétől az új szabályozás tejes rendszere életbe léphet.

Itthon

Országgyűlés: elfogadták a legfőbb ügyészt bíráló jelentést

Elfogadta a parlament hétfőn azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi, a Happy End Kft.-vel kapcsolatos interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az előterjesztést – amelyet előzőleg határozatképtelenség miatt többszöri próbálkozás után sem tudtak elfogadni – 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

Itthon

Magyar Orvosi Kamara: módosítani kell a kórháztörvényt

A Magyar Orvosi Kamara képviselő-testülete a kormányfőnél tartott egyeztetés alapján ragaszkodik a parlament előtt lévő kórháztörvény módosításához, de a tervezet több részét ezek után sem tartja elfogadhatónak. A kamara elvetette a kórháztörvény visszavonásának szorgalmazását.

Itthon

Belgrád kiadja Hágának a vörössapkások volt parancsnokát

Belgrád kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Franko Szimatovicsot, a vörössapkás osztag néven ismert volt szerbiai állambiztonsági kommandó (JSO) egykori parancsnokát. Az NT május 5-én jelentette be, hogy vádat emelt Szimatovics és Jovica Sztanisics, a szerb titkosszolgálat egykori főnöke ellen a Boszniában és Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Itthon

Meghibásodott egy feszültségváltó Pakson

Vasárnap déltől az esti órákig 50 százalékos teljesítményen üzemelt a paksi atomerőmű 3-as blokkja, mert egy feszültségváltó meghibásodása miatt a turbógenerátor védelmi rendszere visszaterhelte; a meghibásodott műszert lecserélték, a generátor újraindult - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson.

Itthon

Iraki misszió: szerdán lesz a négypárti egyeztetés

Szerdán délután tartják hétfő helyett a négypárti egyeztetést az iraki rendezésben történő magyar katonai részvételről - jelentette be Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki szerint a négy parlamenti párt megegyezésre juthat az iraki misszióban való részvételről. Hárs Gábor (MSZP), a bizottság alelnöke úgy vélte, jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.


A címlapról ajánljuk