Itthon

Paks: Strasbourghoz készül fordulni a Greenpeace

Felháborítónak nevezte és éles hangon bírálta a magyar hatóságok fellépését a paksi atomerőmű előtt csütörtökön engedély nélkül tüntető aktivistákkal szemben a Greenpeace ausztriai szervezetének ügyvezetője, aki szerint az ügyben előkészületben van a panaszuk az Emberi Jogok Európai Bizottságához (EEJB). Közben hétfőn megkezdődött a szabálysértési tárgyalás tizennégy tüntető, köztük tíz külföldi állampolgár ellen a Paksi Városi Bíróságon.

Itthon

Nem vonja vissza a kórháztörvény-javaslatot a kormány

A kórháztörvény ügyében az MSZP-frakció kiáll a kormány mellett - jelentették a be a szocialisták a párt képviselőcsoportjának hétfői ülését követően. Vasárnap a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlésen szólította fel Medgyessy Pétert, vonja vissza a kórháztörvény-javaslatot, amelyről az országgyűlés hétfőn dönt.

Itthon

Kedvező májusi államháztartási adatok

A májusi államháztartási adatok kedvező alakulásában szerepet játszott, hogy jelentősen megnőttek az általános forgalmiadó-befizetések, illetve, hogy a bérfizetéseket előrehozták áprilisra a május eleji munkaszüneti napok miatt a központi intézményeknél.

Itthon

A Nagy Imre-ház megnyílik a nagyközönség előtt

Nagy Imre volt miniszterelnök házánál tett látogatásán Medgyessy Péter kormányfő bejelentette, hogy a ház, melyet eddig csak kutatók látogathattak, megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Korábban a Vértanúk terén, illetve Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál emlékeztek az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrére és mártírtársaira a közjogi méltóságok és képviselőik.

Itthon

Hazatért a szemrevételező csoport Irakból

Vasárnap hazatért Irakból az a szemrevételező csoport, amely a magyar kontingens működési körülményeiről tájékozódott. A tervek szerint Babilontól mintegy 10 kilométerre keletre, Al Hillah nevű település közelében állomásozik majd a magyar szállító zászlóalj Irakban.

Itthon

Megverték a PSZÁF elnökét

Hétfőn kora reggel megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, aki a fején és a kezén sérült meg. Medgyessy Péter miniszterelnök utasította a belügyminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét, hogy "a legszigorúbban és a leggyorsabban, minden körülményre való tekintettel" vizsgálják ki, kik támadták meg a felügyelet elnökét.

Itthon

Moszkva Európa legdrágább városa

Moszkva Európa legdrágább, és egyben a világ második legköltségesebb városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting nemzetközi tanácsadó cég hétfői jelentéséből.

Itthon

Emlékezés Nagy Imrére és 1956. hőseire

Nagy Imre egykori miniszterelnökre és 1956. hősi halottaira emlékeztek közjogi méltóságok, országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egykori bajtársak, rokonok és barátok hétfőn Budapesten a Vértanúk terén.

Itthon

Megdőlt az évszázados országos melegrekord

Megdőlt pénteken délután az ezen a napon mért országos évszázados hőmérsékleti rekord: 14 órakor Baján és Szegeden 35,4 Celsius fok volt, a fővárosban viszont "csak" 32 fok. Tegnap a fővárosban haladta meg a hőmérséklet az azon a napon eddig mért legmagasabb értéket.

Itthon

Elutasították a jászladányi alapítványi iskola keresetét

Elutasította a jászladányi Zana Sándor Alapítványnak a Magyar Bálint döntésének megsemmisítését kérő keresetét a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken kihirdetett jogerős ítéletében. Az oktatási miniszter tavaly augusztus 30-i határozatával megtagadta a település alapítványi iskolájának OM-azonosító iránti kérelmét; emiatt nem működhetett az iskola, amelyről a helybeli romák úgy vélték, az elit intézmény létrehozásával hátrányba kerülnének azok a cigány gyerekek, akiknek a családja nem tud tandíjat fizetni.

Itthon

Áder szerint a kormányt, nem Magyarországot ítéli el a CDI

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Lisszabonban elfogadott határozatában nem Magyarországot ítélte el, hanem a szocialisták hatalomgyakorlási módszerét - jelentette ki Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Mandur László, az országgyűlés szocialista alelnöke szerint érthetetlen, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor pártelnök miért nem szólalt fel a parlamentben az ügyben, amikor erre minden képviselőnek lehetősége van.

Itthon

Állandó elnöke lehet majd az Európai Uniónak

Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke pénteken bejelentette, hogy a testületben létrejött a konszenzus az új alkotmányos szerződés tervezetéről, amelyet az egy hét múlva Szalonikiban tartandó EU-csúcson fog előterjeszteni. A reformok egyebek között állandó uniós elnök és egy közös külügyminiszter posztjának felállítását irányozzák elő.

Itthon

Törvénymódosítást kezdeményez az SZDSZ az őssejtekről

Törvénymódosítást kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetsége a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek tárolása és felhasználása jogi szabályozásának megteremtése érdekében - jelentette be Kuncze Gábor pártelnök. A javaslat szerint a levett őssejtek egy közös alapot képeznének, és a rászorulók ebből az alapból részesülnek igényeiknek megfelelően, életük során akár többször is.

Itthon

Pakson felfüggesztették a Greenpeace-aktivisták tárgyalását

Megkezdődött, de hamarosan kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace-aktivista, köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki tüntetés miatt. A vádlottak védője többek között azért kifogásolta az eljárást, mert a kirendelt tolmácsok kapcsolatban állnak az erőművel.

Itthon

Tovább romlott a folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén áprilisban 592 millió euró volt, az első négy hónapban a deficit 1,580 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Itthon

Számítógépes időjárás-előrejelzés a balatoni vitorlázóknak

A várható időjárásról, a szél, a felhőmozgás, a víz és a levegő hőmérsékletének változásairól ad gyors tájékoztatást a siófoki vitorlás kikötőben fölállított számítógép, amihez hasonlót szeretne elhelyezni mind a 19 vitorlás-révjében a Balatoni Hajózási Rt.

Itthon

Ombudsmanok: nincs kirívó jogsértés Magyarországon

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Magyarországot elítélő - Fidesz által javasolt - határozatára reagáló ombudsmanok szerint a Medgyessy-kabinet beiktatása óta nem történt a jogállamiságot veszélyeztető jogsértés. Az országos rendőrfőkapitány is visszautasította a lisszaboni határozat állítását.

Itthon

Tíz évvel kevesebbet élnek a magyar romák

A romák körében bizonyos betegségek jóval magasabb arányban fordulnak elő, és a romák átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a lakosság többi része - derül ki egy felmérésből, amely szerint ennek oka a szegénység mellett az orvostanhallgatók körében tapasztalható cigányellenesség. A tavaly végzett vizsgálat eredményei alapján az egészségügyi tárca megelőző intézkedéseket tervez.

Itthon

Izrael: helikoptertámadás egy újabb Hamász-vezető ellen

Legkevesebb hat palesztin - köztük a Hamász terrorszervezet egyik katonai vezetője valamint egy gyermek - vesztette életét Gáza északi részén egy izraeli rakétacsapásban csütörtökön délután. Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan vegye fel a harcot az előző nap Jeruzsálemban elkövetett merényletet vállaló Hamász és a többi radikális palesztin szervezet ellen.

Itthon

A Postabank eladásából finanszíroznák az M5-ös építését

Az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatja a gazdasági és közlekedési tárca a Postabank eladásából származó bevételt, ha az idén sikerül az ÁPV Rt.-nek értékesítenie a hitelintézetet - közölte Csillag István, a tárca minisztere. Ha a kormány nem tud megegyezni az autópályát továbbépítő társasággal, akkor a Nemzeti Autópálya Rt. vállalná át a munkát.

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

A címlapról ajánljuk