Itthon

Szállítóalakulatot küldene Magyarország Irakba

Békefenntartók helyett egy katonai védelemmel ellátott szállító alakulatot küldene Magyarország Irakba - jelentette be Kovács László külügyminiszter, aki öt, az iraki stabilizációban érdekelt magyar nagyvállalat vezetőivel folytatott megbeszélést.

Itthon

Lévai vizsgálatot sürget a roma nők megkülönböztetéséről

Az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter szerint átfogó vizsgálatra volna szükség a romák hátrányos megkülönböztetéséről szóló sajtóinformációk kapcsán annak áttekintésére: miként bánnak a szülő nőkkel a kórházakban. Ezért kezdeményezi, hogy az az egészségügyi miniszter és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa indítson vizsgálatot.

Itthon

Június elsején indul újra a Rádió C

Június 1-én újra elindulhat a műsorát április óta szüneteltető Radió C, Magyarország első roma rádiója - közölte szerdán a rádió főszerkesztője. A rádió újraindításához a tartozások legalább kétharmad részét kell rendeznie a vezetésnek.

Itthon

Támogatott lakáshitelek: változatlan marad a futamidő, felére csökken a felső határ

Az állam továbbra is 20 évig nyújt kamattámogatást kedvezményes lakáshitelekhez, viszont a támogatott hitelek maximális összegét 30 millióról 15 millió forintra csökkenti. A kormányszóvivői tájékoztató előtt kiosztott tájékoztató szerint a kedvezményezetteknél a kamat és egyéb költségek új lakás esetén az 5 százalékot, használtnál pedig a 6 százalékot nem haladhatják meg a módosítást követően sem. A változtatás szerint a jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy egyidejűleg több lakáshoz vegyenek igénybe államilag támogatott hitelt. Ezzel a kormány a befektetési célú lakásvásárlások költségvetési finanszírozását kívánja megszüntetni.

Itthon

ISPA: négy éven át 160 millió euró környezetvédelemre

A 160 millió eurós kerettel gazdálkodó, 2000-ben beindított ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession) környezetvédelmi támogatási rendszer első programját júniusban, Hajdú-Bihar megyében indítják el. Az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik legfontosabb feltétele volt, hogy Magyarország alkalmazkodjon az EU környezetvédelmi normáihoz; az ISPA-rendszer ezt segíti.

Itthon

Rejtett felvétel készült a roma kismamák elkülönítéséről

A Roma Sajtóközpont rejtettkamerás felvételt készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". Korábban a kórház vezetője, Kovács József igazgató cáfolta, hogy megkülönböztetnék a roma kismamákat.

Itthon

3,8 millió forintért kelt el az EU-csatlakozást aláíró toll

Hárommillió-nyolcszázezer forintos leütési áron kelt el a Polgár Galéria keddi árverésén az a golyóstoll, amellyel Kovács László külügyminiszter a Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést írta alá Athénban, április 16-án. A Külügyminisztérium négymillió forinttal megtoldja az árverésből befolyó összeget, amelyet az anyagi nehézségekkel küzdő Rádió C roma rádió megsegítésére fordítanak.

Itthon

Pénzügyi csődben az Országos Cigány Önkormányzat

Pénzügyi válsághelyzetbe került az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ); a szervezet vezetői a kormány segítségét kérik a hiány szanálására, emellett a költségvetési támogatás növelését is szükségesnek tartják: a jelenlegi, 17 millió 910 ezer forintos havi állami támogatását hozzávetőlegesen 24 millió forintra kellene emelni. A jelenlegi vezetés szerint az előző elnökség, Farkas Flórián előző elnök szerint a jelenlegi vezetés a felelős.

Itthon

Lemondott a paksi erőmű biztonsági igazgatója

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató - korábban vezérigazgató-helyettes - lemondását; a döntést Kocsis István vezérigazgató jelentette be, akinek felelősségét nem vizsgálta a vállalati bizottság. Az Energia Klub szerint ugyanakkor Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, s nem Vámos Gábor biztonsági igazgatót terheli közvetlen felelősség a nem megfelelő hűtésből adódó paksi üzemzavarért.

Itthon

Vizsgálat a roma kismamák elkülönítése ügyében

Vizsgálatot rendelt el az egri Markhot Ferenc Kórházban az intézmény főigazgatója annak kiderítésére, hogy éri-e hátrányos megkülönböztetés az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket, miután olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint elkülönített kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat. A főigazgató szerint eddig ilyesmire nem érkezett panasz.

Itthon

Polgári Szövetség, legújabb kiadás

Az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége először egy hatalmas vereség után, 1994 nyarán kísérletezett polgári szövetség létrehozásával, amely a balliberális pártok győzelmét hozó parlamenti választásokat követően az önkormányzati választásokra sikerrel hozta vissza a politikai közéletbe a szétzilált jobboldalt. Az 1995-ös fordulatot, a Fidesz-Magyar Polgári Párt megalakulását pedig 1998-ban választási győzelemmel honorálták a szavazók. Ön szerint mire lesz képes a most megalakult Szövetség?

Itthon

Orbán Viktor a Szövetség elnöke

A "keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére" szerveződött, az átalakult és kibővült Fideszre épülő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alakuló kongresszusának 504 érvényesen voksoló résztvevője 499 igen szavazattal pártelnöknek választotta Orbán Viktort. Az egyik alelnök Pokorni Zoltán lett 494, a másik pedig Schmitt Pál 497 szavazattal.

Itthon

Fegyelmik a BRFK-n a kendermag-tüntetés biztosítása miatt

Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Itthon

Lobbiharcos motorosok

Miközben a hazai motorkerékpár-piac feléledt a tetszhalálból, s idén már több mint tízezer új kétkerekűt fognak eladni, maguk a motorosok is öntudatra ébrednek. Erre utal, hogy a Magyar Autóklub nyomdokain megalakították érdekvédelmi szervezetüket a Magyar Motorsport Szövetség keretein belül. Ön szerint van-e jövője egy efféle motoros-szervezetnek a nagy márkaklubok árnyékában?

Itthon

Paul McCartney és a rocklegendák

A Beatles leghíresebb, élőben soha nem játszott stúdióalbumáról, a Bors őrmesterről három dalt is életre keltett budapesti koncertjén a balkezes basszusgitáros, aki legsikeresebb szerzeményein kívül olyan ritkaságokat is eljátszott, mint a Bolond a hegyen, vagy éppen a Feketerigó. Az évente egy-két koncertet adó, netán évtizedenként csak egyszer föllépő magyar rockerek és énekesek ugyanakkor mintha félnének saját közönségüktől, szinte kizárólag slágereiket játsszák. Így lett hovatovább a legnépszerűbb magyar „rocklegenda” – a Micimackó. Ön szerint ennek mi a magyarázata?

Itthon

A Fidesz 12 pontban bírálja a kormányt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormány egyéves működését értékelve számon kért több, különböző társadalmi rétegek gazdasági helyzetét befolyásoló intézkedést. A politikus szerint a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az egészségügyben dolgozók és a mezőgazdaságból élők egzisztenciáját veszélyezteti, hogy a kabinet nem ad választ bizonyos problémákra, többek között olyanokra, amelyeket az EU-csatlakozás okozhat. A Fidesz frakcióvezetőjének kérdéseire a kormányszóvivő még a pénteki nap folyamán válaszolt, megjegyezve: leszámolt már azzal az illúzióval, hogy válaszait Áder János meghallja és tudomásul vegye.

Itthon

Argentína: Menem visszalépett az elnökjelöltségtől

Visszalépett az argentin elnökválasztás második fordulójától Carlos Menem volt államfő, így automatikusan vetélytársa, Nestor Kircher lesz a latin-amerikai ország államfője. Menem szerdán szűkebb hazájában, La Riojában erősítette meg, hogy igazak a visszalépéséről már korábban elterjedt híresztelések.

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Orbán egy szántóföldi napon azzal riogatott, Brüsszel el akarja venni a magyar gazdák pénzét

Orbán egy szántóföldi napon azzal riogatott, Brüsszel el akarja venni a magyar gazdák pénzét

A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben

A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben

Ennyi maradt a békéscsabai István malomból

Ennyi maradt a békéscsabai István malomból

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Politikai indíttatású utcanévadók: Ankara utcától a Moszkva sétányon át a Minszk térig

Politikai indíttatású utcanévadók: Ankara utcától a Moszkva sétányon át a Minszk térig

A kórházban is legyen gyereknap

A kórházban is legyen gyereknap

Szobor készül az Egri csillagok főszereplőiről, Vicuskáról és Gergőről

Szobor készül az Egri csillagok főszereplőiről, Vicuskáról és Gergőről

Mi van, ha a Brexit után jön a Huxit?

Mi van, ha a Brexit után jön a Huxit?

Megcsinálták a szupervakcinát: egyszerre véd az influenza és a pneumococcus baktérium ellen

Megcsinálták a szupervakcinát: egyszerre véd az influenza és a pneumococcus baktérium ellen

Buszos kirándulást szervezett a határkerítéshez egy fideszes politikus

Buszos kirándulást szervezett a határkerítéshez egy fideszes politikus

A címlapról ajánljuk