Itthon

Lemondott a paksi erőmű biztonsági igazgatója

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató - korábban vezérigazgató-helyettes - lemondását; a döntést Kocsis István vezérigazgató jelentette be, akinek felelősségét nem vizsgálta a vállalati bizottság. Az Energia Klub szerint ugyanakkor Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, s nem Vámos Gábor biztonsági igazgatót terheli közvetlen felelősség a nem megfelelő hűtésből adódó paksi üzemzavarért.

Itthon

Vizsgálat a roma kismamák elkülönítése ügyében

Vizsgálatot rendelt el az egri Markhot Ferenc Kórházban az intézmény főigazgatója annak kiderítésére, hogy éri-e hátrányos megkülönböztetés az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket, miután olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint elkülönített kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat. A főigazgató szerint eddig ilyesmire nem érkezett panasz.

Itthon

Polgári Szövetség, legújabb kiadás

Az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége először egy hatalmas vereség után, 1994 nyarán kísérletezett polgári szövetség létrehozásával, amely a balliberális pártok győzelmét hozó parlamenti választásokat követően az önkormányzati választásokra sikerrel hozta vissza a politikai közéletbe a szétzilált jobboldalt. Az 1995-ös fordulatot, a Fidesz-Magyar Polgári Párt megalakulását pedig 1998-ban választási győzelemmel honorálták a szavazók. Ön szerint mire lesz képes a most megalakult Szövetség?

Itthon

Orbán Viktor a Szövetség elnöke

A "keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére" szerveződött, az átalakult és kibővült Fideszre épülő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alakuló kongresszusának 504 érvényesen voksoló résztvevője 499 igen szavazattal pártelnöknek választotta Orbán Viktort. Az egyik alelnök Pokorni Zoltán lett 494, a másik pedig Schmitt Pál 497 szavazattal.

Itthon

Fegyelmik a BRFK-n a kendermag-tüntetés biztosítása miatt

Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Itthon

Lobbiharcos motorosok

Miközben a hazai motorkerékpár-piac feléledt a tetszhalálból, s idén már több mint tízezer új kétkerekűt fognak eladni, maguk a motorosok is öntudatra ébrednek. Erre utal, hogy a Magyar Autóklub nyomdokain megalakították érdekvédelmi szervezetüket a Magyar Motorsport Szövetség keretein belül. Ön szerint van-e jövője egy efféle motoros-szervezetnek a nagy márkaklubok árnyékában?

Itthon

Paul McCartney és a rocklegendák

A Beatles leghíresebb, élőben soha nem játszott stúdióalbumáról, a Bors őrmesterről három dalt is életre keltett budapesti koncertjén a balkezes basszusgitáros, aki legsikeresebb szerzeményein kívül olyan ritkaságokat is eljátszott, mint a Bolond a hegyen, vagy éppen a Feketerigó. Az évente egy-két koncertet adó, netán évtizedenként csak egyszer föllépő magyar rockerek és énekesek ugyanakkor mintha félnének saját közönségüktől, szinte kizárólag slágereiket játsszák. Így lett hovatovább a legnépszerűbb magyar „rocklegenda” – a Micimackó. Ön szerint ennek mi a magyarázata?

Itthon

A Fidesz 12 pontban bírálja a kormányt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormány egyéves működését értékelve számon kért több, különböző társadalmi rétegek gazdasági helyzetét befolyásoló intézkedést. A politikus szerint a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az egészségügyben dolgozók és a mezőgazdaságból élők egzisztenciáját veszélyezteti, hogy a kabinet nem ad választ bizonyos problémákra, többek között olyanokra, amelyeket az EU-csatlakozás okozhat. A Fidesz frakcióvezetőjének kérdéseire a kormányszóvivő még a pénteki nap folyamán válaszolt, megjegyezve: leszámolt már azzal az illúzióval, hogy válaszait Áder János meghallja és tudomásul vegye.

Itthon

Argentína: Menem visszalépett az elnökjelöltségtől

Visszalépett az argentin elnökválasztás második fordulójától Carlos Menem volt államfő, így automatikusan vetélytársa, Nestor Kircher lesz a latin-amerikai ország államfője. Menem szerdán szűkebb hazájában, La Riojában erősítette meg, hogy igazak a visszalépéséről már korábban elterjedt híresztelések.

Itthon

A kormány is dönthetne a NATO-kötelezettségekről

Elvi szinten mind a négy parlamenti párt támogatja, hogy alkotmánymódosítás keretében megváltozzon a NATO-kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmus. Az alkotmánymódosítás célja, hogy a feladatokról gyorsabban, eredményesebben és politikai vitáktól mentesen szülessen döntés.

Itthon

Privatizáció a seregben: oszolj?!

Látványos, a legjobban fizetett minisztériumi és vezérkari beosztásokat érintő létszámcsökkentést hirdetett meg Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki a lehető legtöbb kisegítő tevékenységet civil vállalkozókkal végeztetné a másfél-két év múlva leszerelő utolsó sorkatonák helyett. Ön mit szól a hadseregnél kezdődő "privatizációhoz"?

Itthon

Postabank-ügy: vádemelési javaslattal továbbítják az iratokat

Befejeződött a Postabank-ügyben keletkezett iratok ismertetése a gyanúsítottakkal és védőikkel, az iratokat vádemelési javaslattal csütörtökön küldi meg a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészségnek. Princz Gábort, a Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

Itthon

A kormány megegyezett a fővárossal a 4-es metróról

Megszületett a megállapodás a kormány és a főváros között a 4-es metróval kapcsolatban: a metró első szakasza az Etele tér és a Keleti pályaudvar között, 10 állomással épül meg, egyúttal megkezdik a Bosnyák térig tartó vonal előkészítését is. A kabinet és a főváros közötti költségmegosztás az első szakaszra vonatkozóan 70-30 százalékos lesz.

Itthon

Parlamenti vizsgálóbizottság alakulhat a paksi üzemzavar ügyében

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Paksi Atomerőműben történt súlyos üzemzavar kivizsgálására. Az MDF támogatja a kezdeményezést, az MSZP pedig úgy foglalt állást: nem ellenzi a vizsgálóbizottságot, viszont felállításának kezdeményezését belpolitikai hisztériának tartja.

Itthon

Csütörtöktől emelkedik a földgáz ára

A földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, míg az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-én. Október 1-jétől - a tömbtarifarendszer bevezetésével - a fogyasztó háztartások 53 százalékában 6 százalékra mérséklik az emelést.

Itthon

Paks: az OAH üdvözölné a nemzetközi vizsgálatot

A Paksi Atomerőmű üzemzavarában a lefolytatott vizsgálat szerint a fűtőelemek tisztítási technológiájának hibája jelentős szerepet játszott, a felelősség teljes körű megállapítása azonban még az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint is hátra van; a hivatal hasznosnak tartaná a független szakértői vizsgálatot. A hivatal főigazgató-helyettese szerint az atomtörvény értelmében a biztonságért minden felelősséget az üzemeltető visel, s ezt nem oszthatja meg senkivel.

Itthon

Megakadályozhatja az iraki katonai missziót az ellenzék

A parlamenti jobboldal csak abban az esetben hajlandó a magyar missziót támogatni Irakban, ha a kiküldött erők országgyűlési határozatban is megerősített módon csak egészségügyi vagy műszaki feladatokat látnak el. Magyarország washingtoni nagykövete ugyanakkor arányos részvételnek egy háromszáz fős zászlóalj kiküldését tekintené; szerinte ez szolgálná Magyarország gazdasági és nemzetközi érdekeit is.

Itthon

A Fidesz csak nevet módosít, szimbólumot még nem

A Fidesz hét végi kongresszusán nem döntenek az átalakuló szervezet szimbólumairól, megváltozik azonban a párt neve: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lesz, rövidítése vagy Fidesz vagy Szövetség. Kibővül a párt struktúrája is, és várhatóan elnökké választják Orbán Viktor volt kormányfőt.

Mutatjuk, min mentek végig Armstrongék a nagy utazás előtt - képgaléria

Mutatjuk, min mentek végig Armstrongék a nagy utazás előtt - képgaléria

Feltörtek egy fontos orosz szervert, ezeken dolgozhatott a KGB utódja

Feltörtek egy fontos orosz szervert, ezeken dolgozhatott a KGB utódja

London a Biztonsági Tanácsnak írt levélben cáfolja a brit hajó lefoglalásának iráni indokait

London a Biztonsági Tanácsnak írt levélben cáfolja a brit hajó lefoglalásának iráni indokait

A japán felsőházi választáson többséget szerzett az Abe Sindzó vezette kormánykoalíció

A japán felsőházi választáson többséget szerzett az Abe Sindzó vezette kormánykoalíció

Semmilyen adatbázis nincs a 2000 előtti nyelvvizsgákról

Semmilyen adatbázis nincs a 2000 előtti nyelvvizsgákról

Hány férfi kell ahhoz, hogy legyőzze Serena Williamst teniszben?

Hány férfi kell ahhoz, hogy legyőzze Serena Williamst teniszben?

Titkolt részletek: hajszálon múlt, hogy a holdra szállás nem végződött tragédiával

Titkolt részletek: hajszálon múlt, hogy a holdra szállás nem végződött tragédiával

“Az ember nem arra született, hogy legyőzzék” - 120 éve született Ernest Hemingway

“Az ember nem arra született, hogy legyőzzék” - 120 éve született Ernest Hemingway

Pénzügyi trükközés az osztrák pártoknál: egyik sem jobb a deákné vásznánál

Pénzügyi trükközés az osztrák pártoknál: egyik sem jobb a deákné vásznánál

Retteghetnek a "hagyományos" sztárok, lemossák őket a DJ-k

Retteghetnek a "hagyományos" sztárok, lemossák őket a DJ-k

A szorongásáról mesélt, aztán összeesett és meghalt a színpadon egy komikus

A szorongásáról mesélt, aztán összeesett és meghalt a színpadon egy komikus

A címlapról ajánljuk