"Egy fekete lyukba ugrunk" – Semmit nem tudnak leendő munkájukról-munkahelyükről az MTA átvezényelt dolgozói
Itthon

"Egy fekete lyukba ugrunk" – Semmit nem tudnak leendő munkájukról-munkahelyükről az MTA átvezényelt dolgozói

Az MTA Titkárságának 68 dolgozóját az Akadémiát megcsonkító törvényjavaslat szeptember 1-ei határidővel átvezényelte az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A szervezet ugyanakkor még csak papíron létezik, az érintettek pedig egy héttel a határidő lejárta előtt még mindig csak annyit tudnak, hogy névleg és fizikailag is máshol dolgoznak majd, de hogy hol, mit, és milyen irányítással/feltételekkel, azt még senki nem kötötte az orrukra.

Itthon

Máért: a Fidesz nem írta alá a zárónyilatkozatot

Késő estig húzódó vitát követően a kedvezménytörvény módosítását is tartalmazó zárónyilatkozat elfogadásával zárult a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szombati ülése. A dokumentumot három párt, illetve szervezet képviselője, Németh Zsolt (Fidesz), Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) és Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt) kivételével valamennyi résztvevő aláírta.

Itthon

Iraki misszió: ma tárgyalja az Országgyűlés a módosító indítványokat

Bár az ellenzéki pártok nem jelentek meg a honvédelmi miniszter által vasárnapra összehívott négypárti egyeztetésen, Juhász Ferenc szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozattal elhárult az akadály a magyar részvétel elől. A tárca vezetője szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat.

Itthon

Státustörvény-módosítás: kinek kellene megfelelni?

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) hét végi ülésén a vitára jóval nagyobb az esély, mint a megállapodásra. A határon túli magyar szervezetek és a mögéjük felsorakozott ellenzéki pártok ugyanis nem hajlandóak engedni a Máért tavaly novemberi megállapodásából, a kormány ugyanakkor számos, az előző tervezetben szereplő elemet kigyomlált javaslatából. Mi az Ön véleménye a státustörvényről?

Itthon

MTV: kedden választanak elnököt

A tervezett pénteki időpont helyett jövő hét keddjén állít jelöltet a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára a közmédium közalapítványi kuratóriumának elnöksége.

Itthon

Lemondásra szólítják fel az Országos Cigány Önkormányzat elnökét

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) lemondásra szólítja fel Horváth Aladárt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét. A CSZOSZ szerint a politikusnak "etikátlan politikai magatartása" és az OCÖ "átláthatatlan gazdasági tevékenysége" miatt kell távoznia.

Itthon

Nem állnak le a fővárosi nagyberuházások a 4-es metró építése miatt

A 4-es metró első, a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti szakaszát 2008. december 1-jén, a Bosnyák térig húzódó második szakaszt pedig 2009. év végén adják majd át a forgalomnak - jelentette be csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester. Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a metróépítés miatt a főváros egyetlen nagy beruházása sem áll le.

Itthon

Szállítóalakulatot küldene Magyarország Irakba

Békefenntartók helyett egy katonai védelemmel ellátott szállító alakulatot küldene Magyarország Irakba - jelentette be Kovács László külügyminiszter, aki öt, az iraki stabilizációban érdekelt magyar nagyvállalat vezetőivel folytatott megbeszélést.

Itthon

Lévai vizsgálatot sürget a roma nők megkülönböztetéséről

Az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter szerint átfogó vizsgálatra volna szükség a romák hátrányos megkülönböztetéséről szóló sajtóinformációk kapcsán annak áttekintésére: miként bánnak a szülő nőkkel a kórházakban. Ezért kezdeményezi, hogy az az egészségügyi miniszter és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa indítson vizsgálatot.

Itthon

Június elsején indul újra a Rádió C

Június 1-én újra elindulhat a műsorát április óta szüneteltető Radió C, Magyarország első roma rádiója - közölte szerdán a rádió főszerkesztője. A rádió újraindításához a tartozások legalább kétharmad részét kell rendeznie a vezetésnek.

Itthon

Támogatott lakáshitelek: változatlan marad a futamidő, felére csökken a felső határ

Az állam továbbra is 20 évig nyújt kamattámogatást kedvezményes lakáshitelekhez, viszont a támogatott hitelek maximális összegét 30 millióról 15 millió forintra csökkenti. A kormányszóvivői tájékoztató előtt kiosztott tájékoztató szerint a kedvezményezetteknél a kamat és egyéb költségek új lakás esetén az 5 százalékot, használtnál pedig a 6 százalékot nem haladhatják meg a módosítást követően sem. A változtatás szerint a jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy egyidejűleg több lakáshoz vegyenek igénybe államilag támogatott hitelt. Ezzel a kormány a befektetési célú lakásvásárlások költségvetési finanszírozását kívánja megszüntetni.

Itthon

ISPA: négy éven át 160 millió euró környezetvédelemre

A 160 millió eurós kerettel gazdálkodó, 2000-ben beindított ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession) környezetvédelmi támogatási rendszer első programját júniusban, Hajdú-Bihar megyében indítják el. Az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik legfontosabb feltétele volt, hogy Magyarország alkalmazkodjon az EU környezetvédelmi normáihoz; az ISPA-rendszer ezt segíti.

Itthon

Rejtett felvétel készült a roma kismamák elkülönítéséről

A Roma Sajtóközpont rejtettkamerás felvételt készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". Korábban a kórház vezetője, Kovács József igazgató cáfolta, hogy megkülönböztetnék a roma kismamákat.

Itthon

3,8 millió forintért kelt el az EU-csatlakozást aláíró toll

Hárommillió-nyolcszázezer forintos leütési áron kelt el a Polgár Galéria keddi árverésén az a golyóstoll, amellyel Kovács László külügyminiszter a Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést írta alá Athénban, április 16-án. A Külügyminisztérium négymillió forinttal megtoldja az árverésből befolyó összeget, amelyet az anyagi nehézségekkel küzdő Rádió C roma rádió megsegítésére fordítanak.

Itthon

Pénzügyi csődben az Országos Cigány Önkormányzat

Pénzügyi válsághelyzetbe került az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ); a szervezet vezetői a kormány segítségét kérik a hiány szanálására, emellett a költségvetési támogatás növelését is szükségesnek tartják: a jelenlegi, 17 millió 910 ezer forintos havi állami támogatását hozzávetőlegesen 24 millió forintra kellene emelni. A jelenlegi vezetés szerint az előző elnökség, Farkas Flórián előző elnök szerint a jelenlegi vezetés a felelős.

Itthon

Lemondott a paksi erőmű biztonsági igazgatója

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató - korábban vezérigazgató-helyettes - lemondását; a döntést Kocsis István vezérigazgató jelentette be, akinek felelősségét nem vizsgálta a vállalati bizottság. Az Energia Klub szerint ugyanakkor Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, s nem Vámos Gábor biztonsági igazgatót terheli közvetlen felelősség a nem megfelelő hűtésből adódó paksi üzemzavarért.

Itthon

Vizsgálat a roma kismamák elkülönítése ügyében

Vizsgálatot rendelt el az egri Markhot Ferenc Kórházban az intézmény főigazgatója annak kiderítésére, hogy éri-e hátrányos megkülönböztetés az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket, miután olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint elkülönített kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat. A főigazgató szerint eddig ilyesmire nem érkezett panasz.

Itthon

Polgári Szövetség, legújabb kiadás

Az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége először egy hatalmas vereség után, 1994 nyarán kísérletezett polgári szövetség létrehozásával, amely a balliberális pártok győzelmét hozó parlamenti választásokat követően az önkormányzati választásokra sikerrel hozta vissza a politikai közéletbe a szétzilált jobboldalt. Az 1995-ös fordulatot, a Fidesz-Magyar Polgári Párt megalakulását pedig 1998-ban választási győzelemmel honorálták a szavazók. Ön szerint mire lesz képes a most megalakult Szövetség?

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Rejtélyes idegrendszeri betegség miatt támolyognak az állatok Floridában – videó

Rejtélyes idegrendszeri betegség miatt támolyognak az állatok Floridában – videó

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Hangszerek, melyekkel csökkenthető a fájdalom vagy karban tartható az elme

Hangszerek, melyekkel csökkenthető a fájdalom vagy karban tartható az elme

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

A címlapról ajánljuk