szerző:
hvg.hu

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

A rendezett megjelenés fél siker
© sxc.hu
„Néha a legelemibb viselkedési, vagy megjelenési szabályokat nem tartják be, akik megjelennek az állásinterjún” – mondta Bajkai Edit, a TESK Tanácsadó Kft. HR-szakértője. „Meglepően hangzik, de rendszeresen előfordul, hogy aki interjúra érkezik, pontatlan, ápolatlan, vagy egyszerűen nem köszön. Egy-egy ilyen apróság nagyban ronthatja az illetőről kialakuló képet.”

A pozitív benyomás kialakítását már azelőtt érdemes megkezdeni, hogy a jelölt egyáltalán megérkezett volna az interjúra. Azaz érdemes utánanézni, hogy milyen jellegű állásról van szó – amennyiben ismert a cég, amelyhez interjúzni készül (több helyen az első interjún nem derül ki, hogy konkrétan melyik vállalat hirdette meg a pozíciót. Extrém példának tűnhet, de előfordul olyan is, hogy a szobába belépő aspiránsnak fogalma sincs, hogy milyen jellegű munkára pályázik.

Természetesen a megérkezésnek is gesztusértéke van, ezért a pontosság mindennél fontosabb, sőt, érdemes 5-10 perccel korábban érkezni. Ha mégis becsúszna egy kis késés, már akkor oda kell szólni az interjú helyszínére, amikor kiderül, hogy a pontos érkezés kivitelezhetetlenné vált, nem pedig a megbeszélt találkozó kezdete után pár perccel. Az ajtón belépve egy sor további tényezőre kell figyelni – például a helyes testtartás, ruházat, stílus. A jelölt öltözéke legyen ápolt, rendezett, s lehetőség szerint színben összeillő. A szélsőségeket – miniszoknya, szakadt póló, stb. – feltétlenül érdemes kerülni, s abból sem lesz probléma, ha egy picit még túl is öltözi a jelentkező a helyzetet (mindenképpen jobb, mintha alulöltözné). A köszöntésnél a kézfogás legyen határozott, de ne túl erős (persze a „döglött hal” erősség sem szerencsés).

Ami a testtartást illeti, az interjú során érdemes odafigyelni a testbeszédre (ehhez lásd Testbeszéd-szótárunkat), s a határozott fellépésre. Bajkai Edit szerint az ideális jelöltnek minden kérdésre van konkrét, tömör válasza, folyamatos szemkontaktust tart az interjúztatóval, s az esemény során higgadt és megfontolt magatartást tanúsít.

A beszéd stílusa és mennyisége egyaránt fontos. Nem szabad sem túl szótlannak, sem túl bőbeszédűnek lenni, meg kell találni az arany középutat. A fogalmazás során kerülni kell a negatív töltetű mondatokat, s inkább több cselekvést ábrázoló, aktív képet, igét kell használni. Ügyelni kell, hogy ne hadarjunk, s ne beszéljünk túl lassan sem. A beszédmennyiséghez hasonlóan itt is meg kell találni az egyensúlyt.

Az interjúra érdemes vinni a kinyomtatott szakmai önéletrajzot – amely mentes kell, hogy legyen a helyesírási és stilisztikai hibáktól. A jelentkezőknek pedig érdemes önvizsgálatot tartani azelőtt, hogy megjelennének a helyszínen, s felmérni saját képességeiket. Olyasvalaki például, aki már attól zavarba jön, ha két-három emberrel kell farkasszemet néznie, jobban teszi, ha átgondolja, hogy valóban alkalmas-e egy vezető pozícióba.

Alapvető szabály, hogy az interjúra már csak kikapcsolt mobiltelefonnal menjen be a jelölt, azt is tartsa a zsebében. A kocsikulccsal is hasonló a helyzet, az asztalra hanyagul kirakott slusszkulcs ugyanis távolról sem kelt szimpátiát. Ugyanígy kerülendőek a pikáns, vagy trágár viccek, a túlságosan nagy mellény, illetve a magánélet és a család emlegetése.

A fenti szabályok betartásával garantáltan kellemes, pozitív első benyomás alakul ki az állásinterjún, ez pedig rövid-, és hosszútávon egyaránt a jelentkező előnyére szolgál majd.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

Kovács Andrea (hvg.hu) Karrier

Intim állásinterjúk és jogszerűtlen szerződések

Mikor akar gyereket? Gyakran van székrekedése? Mi a véleménye a főnök és beosztott közötti munkahelyen kívüli kapcsolatokról? Dohányzik? – állásinterjúkon gyakran megjelennek ezek, vagy hasonló kérdések. A pályázók joggal botránkoznak meg rajtuk. Sőt a meglepetések a szerződés aláírásakor is folytatódhatnak.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Mentális gyakorlatok az állásinterjú előtt

Izzadó tenyér, enyhén remegő térdek, el-elcsukló hang, félszeg mondatok – az álláskeresők többsége számára régi és kellemetlen ismerősök. Egy kis figyelemmel és önszuggeszcióval azonban legyőzhető az állásinterjúkat kísérő lámpaláz.

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

Rendőrök vigyáznak a tiszavirágzásra

Rendőrök vigyáznak a tiszavirágzásra

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Titkos funkció a Moto Z4-ben? De miért hallgattak róla?

Titkos funkció a Moto Z4-ben? De miért hallgattak róla?

Jogerős: életfogytiglant kapott a halálkamion-ügy négy vádlottja

Jogerős: életfogytiglant kapott a halálkamion-ügy négy vádlottja

Összesen 210 IC+ kocsit szeretne a MÁV - új mozdonyok nélkül

Összesen 210 IC+ kocsit szeretne a MÁV - új mozdonyok nélkül

Megszűnhet az idő egy norvég szigeten

Megszűnhet az idő egy norvég szigeten