szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugodt munkahelyi légkör és a biztonság érzése mindennél előbbre való számodra, és ezért még arra is hajlandó vagy, hogy a ranglétrán visszalépj? Netán nyomasztóan hat rád, hogy úgy érzed, apró halacska vagy a nagyvállalat cápái között? Bizonyára veled is előfordult már, hogy az állásinterjún azt vágták a fejedhez, hogy a betöltendő poszthoz túlképzett vagy. Mi a teendő ilyekor? Tippjeink.

A diploma jó ajánlólevél
© Végel Dániel
A szakmai tapasztalat hátulütői
Amit a munkaadók többsége egyszerűen csak „túlképzettségnek” titulál, valójában sokéves szakmai tapasztalatot és kemény munkával megszerzett szaktudást jelent. De miért részesítik előnyben oly gyakran a nagyvállalatok a rutinos, hozzáértő jelentkezőkkel szemben a tapasztalatlan kezdőket?

A potenciális munkaadók bizony nem nézik jó szemmel, hogyha olyasvalaki, aki terjedelmes önéletrajzzal és tekintélyes szaktudással büszkélkedhet, láthatóan nem elégedett — csekély kihívást tartogató — munkájával. Ilyenkor fönnáll a veszélye annak, hogy tévúton járnak: azt feltételezik, hogy csak időtöltés gyanánt végzed jelenlegi munkádat, amíg nem találsz kedvedre való állást.

Munkaadód hangot ad ebbéli aggodalmának? Ajánld föl, hogy szerződésben rögzítsétek a feltételeket: azt is, hogy előre meghatározott időre lépsz a cég kötelékébe. A munkaadók többsége amellett, hogy arany tojást tojó alkalmazottainak „megtartásán” fáradozik, kellemetlenül feszeng, ha a fizetés kérdése kerül szóba. Nem biztos ugyanis, hogy leendő főnököd föl tudja ajánlani azt az összeget, ami neked — a jól képzett munkavállalónak — is megfelel. Ebben az esetben meséld el, hogy előző munkahelyeden feletteseddel hogyan, milyen szempontokat vettetek figyelembe béred kikalkulálásakor. Légy rugalmas, de csak annyira, hogy te is jól járj!

„Szabd méretre” önéletrajzodat!
Törekedj rá, hogy önéletrajzod ne adjon okot leendő munkaadódnak arra, hogy túlképzettnek tartson, és erre hivatkozva esetleg töröljön az állás lehetséges várományosainak listájáról. Szakmai tapasztalataidat és karriered állomásait úgy tálald, hogy a vállalat, és a meghirdetetett állás követelményeihez idomuljon. Ennek ellenére ügyelj arra, hogy önéletrajzodban ne tátongjon űr, csak mert többéves külföldi munkádat esetleg elfelejted megemlíteni, nehogy dicsekvésnek hasson. A szerénységnek is van határa!

Ne titkold el karriered jelentős állomásait! Ha úgy érzed, terjedelmes a lista, elégedj meg a felsorolással és a részleteket csak a felvételi beszélgetésen ismertesd. A megpályázott állás szempontjából lényegtelen tényezőket akár el is hagyhatod. Arra azonban ügyelj, hogy nagy igyekezetedben szándékosan ne olvadj a tömegbe: lelkes, megbízható és hozzáértő munkaerőként „add el magad”, és fizetésedről is ennek fényében állapodjatok meg.

Küzdj az állásinterjún!
Készülj föl rá, hogy élesben, az állásinterjún is rád ragaszthatják a „túlképzett” titulust. Amennyiben ez történik, szakképzettséged minden bizonnyal meghaladja a követelményeket. Ne ess pánikba, udvariasan kérdezd meg az interjúztatótól, hogy esetedben ez pontosan mit is jelent. Amint rájössz, miért és mi alapján vélekednek így, megtalálod az ellenszert is: meg tudod győzni leendő munkaadódat, hogy te vagy az ideális jelölt a meghirdetett posztra. Ecseteld, miért pályáztad meg az állást, mi hasznod származik belőle, ha a cég kötelékébe lépsz, de legfőképpen, hogy hogyan profitálhat szaktudásodból a vállalat. Éreztesd, hogy ezzel a munkakapcsolattal mindkét fél jól jár.

Elég idős vagy, jobban is tudhatnád!?
Sajnos a munkaadók egy része olyankor is túlképzettségre hivatkozik, amikor arra gondol, hogy a munkavállaló idősebb a vállalat számára ideális alkalmazottnál. Az életkori diszkriminációval — annak ellenére, hogy a törvény bünteti — számos vállalat él. Ne engedd, hogy életkorod — esetleg zsenge korod ellenére fölhalmozott szakmai elismeréseid  — miatt hátrányos megkülönböztetés érjen.  hvg.hu Karrier

Öt módszer, hogyan borítsd ki leendő főnöködet

Jól működik a beszélőkéd? Kedvenc mondataid közé tartozik, a „te már eleget dumáltál, most én következem?” Még ha egyértelmű nemmel válaszolsz is erre a kérdésre, akkor is mérlegeld, hogy melyek azok a viselkedésformák, amelyeket egy állásinterjú során célszerű elkerülnöd, mert hátrányosan befolyásolhatják megítélésedet. Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Utálod a munkádat, vagy ez csak nyár végi depresszió?

A nyár elmúltával bizony nehezen veszi rá magát az ember, hogy egy kellemes kirándulás helyett kora reggel loholjon a munkába. Különösen igaz ez azokra, akiket már munkahelyük puszta gondolatától is kiráz a hideg. De honnan tudhatja az elégedetlenkedő, hogy nyárvégi kedvetlensége csak átmeneti állapot vagy súlyosabb okokra vezethető vissza? Tanácsainkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Hogyan menj biztosra az álláskeresés során?

A sikeres álláskeresés nélkülözhetetlen velejárója, hogy észben tartsd az aktuális fejleményeket és régebbi tapasztalataidat. Nem árt, ha tudod, összesen hány helyre küldted már el az önéletrajzodat vagy emlékszel arra, mely álláshirdetésekre jelentkeztél. Hogyan hasznosíthatod mindazt, ami a keresgélés hosszú hónapjai alatt történt? Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

10 ötlet a világbajnok önéletrajzért

Az önéletrajz-írás gondolatától a hideg is kiráz? Pedig csak első hallásra tűnik borzalmasnak, ha ügyesen fogsz hozzá, összehozhatod a legjobb cv-t, amelyet leendő főnököd csak olvasott. Légy meggyőző és hiteles, ne csak az állásinterjún, írásban is! Tanácsaink.

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok