MTI Karrier

Bérből is, jutalomból is kevesebbet adnak a nőknek

A női munkavállalók az idén átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékával kellett beérniük, emellett bónuszaik is alacsonyabbak voltak: a hasonló munkakörben dolgozó férfiak kifizetéseinek alig felét tették ki - derül ki a Hay Group nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

hvg.hu Vállalkozás

Évvégi APEH-ellenőrzés: milyen cégekhez mennek a revizorok?

Januártól nem kell a tevékenységre jellemző kereset alapján fizetni az eho-t, az szja-t és a járulékokat és a tb-t. Idén azonban egyedül az ehot és az szja-t nem, illetve ez utóbbit inkább csak nem kötelező, a tb-t viszont továbbra is a tevékenységre jellemző kereset alapján kell kiszámítani. De ha valaki mégsem ezután fizette volna meg évközben a társadalombiztosítási járulékot, az APEH akkor sem állapíthat meg adó- és mulasztási bírságot, csak késedelmi kamatot. Mit jelent ez a gyakorlatban, kik azok, akik biztosan számíthatnak a revizorra?

hvg.hu Vállalkozás

Adatszolgáltatás duplán: kétszeres bírság a mulasztóknak

A nyugdíj egyéni nyilvántartó lap (NYENYI) jó ideje az egyik legvitatottabb adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen ezeket az adatokat Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal párhuzamosan (ONYF) már 4 éve gyűjti az adóhatóság is. Szó volt ugyan arról, hogy egy kézbe kerül majd ez az adatszolgáltatás, de összevonást sikerült állítólagos adatbiztonsági hibákkal megfúrni, így jövőre is lesz NYENYI, sőt még az is kétséges, hogy 2012 áprilisára megszűnik-e.

hvg.hu Vállalkozás

Minimálbér-emelés: 78 ezer forint felett csökken a fizetésünk

A jövő évi minimálbér bruttó 4500 forintos emelése az MSZOSZ szerint csupán 154 forint nettó béremelést jelent, a 2011-es adó- és járulék szabályok változása miatt. Az MSZOSZ munkavállalói oldala, az Autonóm Szakszervezeti Szövetséggel egyetértésben kevesli az emelést. A hvg.hu másképp számol. Tízszeres különbségek és csökkenő nettó bérek.

hvg.hu Gazdaság

Idén karácsonykor felrobban a piac

Tavaly az online üzletek közel 100 milliárdos éves összforgalmunknak a 24 százalékát realizálták a karácsonyi időszakban. A piac robbanásszerű fejlődése idén 30-35 százalékos forgalombővülésben mutatkozik meg. A gyors növekedést azonban már nemcsak az internetezők számának szaporodása és az árverseny táplálja, hanem a mind profibbá váló e-kereskedők szakmai tevékenysége is, ami az idei karácsonyi szezonban már látványosan megmutatkozik. Benéztünk a kulisszák mögé.

hvg.hu Vállalkozás

Korengedményes nyugdíj: lejár a határidő

Jövőre - feltéve, ha elfogadják a végszavazás előtt álló törvényjavasalatot - korhatár nélkül nyugdíjazhatják a nőket. A kedvezmény jelentős, de a 40 év jogosultsági időbe nem számítanak bele az iskolai évek. Akinek tehát csak azzal együtt lenne meg a 40 éve jövőre, célszerű még idén nyugdíjaztatnia magát. Feltételek, jogosultság, jogvesztő határidő.

Vállalkozz

Cafeteria: mi lesz 2011-ben?

A 2010-es évhez képest jelentősen átalakulnak a béren kívüli juttatások. 2010-ben három csoport volt: az adómentes, a kedvezményes 25 százalékos adózású és a normál adózású. 2011-re a három csoportból egy marad. Megszűnt az internetes utalványok adómentessége, s a normál adózású természetbeni juttatás is megszűnik, ráadásul ez utóbbi 2011-ben ugyanúgy adózik, mint a pénzjövedelem.

hvg.hu Vállalkozás

Újabb 40 milliárdos lyuk a költségvetésben - az ÁSZ is kétkedő

Alighanem hiba csúszott a számításba, amikor a költségvetési törvényjavaslatot benyújtották, ugyanis majd 37,7 milliárddal kevesebb adóbevételkieséssel számol a körmány, mint amennyi a háttérszámításokból következik. Eszerint 314 helyett 347,7 milliárd forint lenne a hiány.

Vállalkozás

Mennyit keres majd 2011-ben? Számoljon!

Az Adózóna új kalkulátora havi szinten számolja a bér után fizetendő adókat és járulékokat. A nettó jövedelmeket összehasonlítja 2010, 2011, 2012 és 2013 évekre. Míg az szja-bevételekről szakértők vitáznak, ön számoljon - igazodva a folyamatosan kivezetendő szuperbruttóhoz is.

Vállalkozz

Hogyan lesz a gyerekből jó vállalkozó?

Logótervezés, társasági szerződés, részvények és osztalék – mindez szokványosan cseng a mindennapi életben, hiszen hozzátartozik egy vállalkozás elindításához és ügymenetéhez. Egy pécsi iskolában azonban nem vállalkozók, hanem általános iskolások viszik az üzletet.

hvg.hu Vállalkozás

Nem csak a nyugdíjjárulék változhat a mai napon

Az adójogszabályok változtatásához beadott módosító indítványok nemcsak a nyugdíjjárulék mértékét emelnék, de jó néhány témakörben - áfamentesség, lakásszerzési illeték - változtatnának az eredeti törvényjavaslaton. Összefoglaltuk.

MTI Vállalkozz

Csökkentené a munkát terhelő adókat a MAX

Nem változik lényegesen a magyarországi vállalkozások adóterhelése jövőre a csütörtökön alakult új szakmai szervezet, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége (MAX) szerint, amely úgy véli, hogy mérsékelni kellene a vállalkozásokat - főleg a munkát - terhelő adókat, és a vállalkozások adminisztrációs terheit.

hvg.hu Vállalkozás

Lázadás a kereskedelemben: diszkontháború és belvárosi területszerző hadjárat

Egyre kevésbé divatos plázázni, a bevásárlóközpontokban – hétvégi program gyanánt – shoppingolni. A válság hatására visszafogott költések és a racionalizáltabb autóhasználat jobb helyzetbe hozzák a lakóhelyhez közeli kisebb boltokat. Ahogy a tematikus vásárlóutcákba tömörült belvárosi kereskedők is megkontrázták a bevásárlóközpontok eddig nyerő lapjait. Vajon ki nyeri ezt a partit?

Pápai Csaba Gazdaság

Reménytelen küzdelem a bürokrácia szorításában?

A bürokrácia maga alá fogja temetni a hazai vállalkozásokat, ha a kormány nem lép azonnal - figyelmeztetett Miklóssy Ferenc az MKIK alelnöke. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a helyzetet többek között a cégek adminisztrációs terheinek 800 milliárdos csökkentésével orvosolnák.

1 2 3 4 5
Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

A címlapról ajánljuk