Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

A Magyar Telekom vitatja, mi kommentáljuk

Cikket közöltünk arról, hogy a Magyar Telekom jogutód cégei beperelték a társaságot tisztességtelen piaci magatartása miatt. Hozzánk írt levelében távközlési vállalat a per létezése mellett azt is tagadja, hogy magatartása tisztességtelen volna. A jogvita azonban nagyon is létezik, sőt eszkalálódik. Az, hogy a M-Telekom tisztességtelenül járt volna el, bíróság dönti majd el.

MTI Karrier

Lamperth Mónika az új munkaerő-piaci tervekről

A leghátrányosabb helyzetű 47 kistérségben a jelenlegi Start-kártyáknál jóval nagyobb kedvezményt, három évig teljes adó- és járulékmentességet kaphatnának a regisztrált álláskeresőket alkalmazó vállalkozások a tervek szerint - ismertette Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter egy szakmai fórumon.

hvg.hu Vállalkozás

Végelszámolás vagy cégeladás: mikor melyiket?

Egy betéti táraság 2,2 milliós tartozása esetén hogyan tudja visszafizetni tagi kölcsönt végelszámolási eljárásban? Nem működő evás bt-ét eladni vagy megszüntetni érdemes? Olvasóink kérdéseire a Coface Hungary szakértői válaszoltak.

Kovács Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Milyen következményei lehetnek a leszavazott ingatlanadónak?

Néhányan csalódottak, egyeseket meglepett, és persze vannak, akik örülnek: a parlament módosított, 2009-től nem lesz kötelező az értékalapú ingatlanadó. Az önkormányzatok és polgármesterek ezentúl 3 lehetőség közül választhatnak: terület, érték, korrigált forgalmi érték. Az adószakértők nem értik a döntést és a hatásaitól is tartanak.

MTI Karrier

Bajban vannak a román munkaadók

Átlagban minden romániai kis- és középvállalkozásból 17 szakképzett munkás hiányzik - ez derült ki abból a felmérésből, amely a romániai munkaerőhiány méreteiről készült.

MTI Vállalkozás

Közbeszerzési törvény: ne legyenek túl alacsony ajánlatok

Támogatandó a közbeszerzési törvényt módosító javaslatban az, hogy minősüljön kirívóan alacsonynak az ajánlat, amelyben a munkabér és közterhe nem éri el az ágazati szintet - hangzott el a parlament gazdasági és informatikai albizottság közbeszerzési albizottságának ülésén kedden.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Saját partnerei viszik bíróság elé a Magyar Telekomot

Még alig száradt meg a pecsét a Magyar Telekom munkaügyi perét lezáró másodfokú határozaton, máris újabb keresetet nyújtottak be a legnagyobb magyarországi távközlési vállalat ellen. Ezúttal nem munkavállalói, hanem jogutód cégei perlik a 2008 végéig 15 százalékos létszámleépítésre készülő társaságot tisztességtelen piaci magatartás miatt.

hvg.hu Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat: bírság nélkül is végződhet?

Ahogy az adóellenőrzés nem titkolt célja az eltitkolt bevételek feltárása -, úgy az adózóknak is van ilyen megfogalmazható ellenőrzési célja: a megállapítás nélküli, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az elviselhető mértékű megállapítással záruló eljárás.

Vállalkozás

Negyedik verzió adócsökkentésre

Az adószakértők többsége egy negyedik verziót gyúrna a kormányfő által feltálalt három közteher-csökkentési javaslatból. A társadalmi vitára váró elképzelésekről még a koalíciónak is egyezkednie kell.

hvg.hu Vállalkozás

A felmondási időbe beleszámít-e a betegszabadság?

A harmincötnapos felmondási időbe beleszámít-e a táppénzen töltött idő? Kell-e szakirányú végzettség a bolti eladónak? Mit tehet a munkavállaló, ha nem fizetik ki a szabadságát és az elmaradt munkabérét? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Melyek a törvényes munkaszerződés elemei?

Ahhoz hogy egy munkaszerződés érvényes legyen írásba kell foglalni, tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört és a munkavégzés helyét. Milyen feltételeknek kell még eleget tennie? Viszló Lászlót, a hvg.hu munkajogi szakértőjét kérdeztük.

Vállalkozás

Nem alkalmazhatatlan, de biceg az új áfatörvény

Az utóbbi hetekben, hónapokban sorra hallhattunk indulatos, elítélő véleményeket a kormány adótörvény-előkészítő munkájával, különösen az új áfatörvénnyel kapcsolatban. Földes Balázs, a KPMG adószakértője kommentál.


A címlapról ajánljuk