hvg.hu Vállalkozás

Jön az új Széchenyi Kártya

Mégsem szűnik meg a Széchenyi Kártya kamattámogatása az év végével, sőt megújul a Kártya konstrukció. A vállalkozói érdekképviseletek ugyanis sikeresen lobbiztak a Széchenyi Kártya állami kamattámogatásáért, és Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter elsőként ezt november 6-án, a VOSZ által szervezett Európai Kereskedelem Napján jelentette be.

hvg.hu Vállalkozás

Mit tehet a túlóráztatott munkavállaló, ha nem fizetik ki?

Mikor növelhető a nettó bér adómentes juttatással? Jár-e a közalkalmazottnak az őt megillető juttatás, miután a közintézmény jogutód nélkül megszűnik és kft-vé alakul? Köteles-e egy alkalmazott két ember munkáját ellátni ugyanazért a fizetésért? Olvasói kérdésekre dr. Viszló László munkajogász válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Új pizzaétterem-hálózat a magyar piacon

A Pizza Hut és a Don Pepe és a Pizza Pont hálózat után újabb pizzéria-lánc jön a magyar piacra. A Király Pizza egyelőre két egységet nyitott Egerben és további 10 üzletnyitás várható a következő években.

hvg.hu Vállalkozás

Örökösödési illeték: mikor nem kell fizetni?

Mi lesz az evás bt-vel végelszámolás után? Mennyi adót kell fizetni életbiztosítás eseti díja után? Önkormányzati lakás értékesítése után mennyi adót kell fizetni? Adóköteles-e a lakóingatlanra kötött életjáradéki szerződés? Elhunyt hozzátartozó folyószámlájáról utalt pénz után kell-e örökösödési illetéket és adót fizetni?

hvg.hu Vállalkozás

Hamarosan lesz Alain Delon-hálózat Magyarországon

Egy nemzetközileg elismert európai márkanév, az Alain Delon, Szlovákia után a magyar piacot célozta meg. Nálunk ugyan csak 2008. január 1-étől kezd terjeszkedni, de tulajdonosai már a november 15. és 17. között megrendezendő Nemzetközi Franchise Kiállításon keresik az új franchise-partnereket.

hvg.hu Vállalkozás

Kell-e félni a biztosítási intézkedéstől?

A magánszemélyek vagyonának vizsgálatakor sem az első fokú adóhiányt megállapító határozat fizetési határidejét, sem jogerőssé válását nem várja meg az adóhivatal – legalábbis az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda tapasztalata szerint.

MTI Gazdaság

Kóka: a vállalkozások évente a GDP 5 százalékát költik állami bürokráciára

A rendszerváltozás óta Magyarországon most először csökkent mérhetően a szürke- és feketegazdaság aránya és keletkezett érezhető többletbevétel a gazdaság tisztulásából - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Európai Kereskedelem Napja alkalmából tartott díjkiosztó rendezvényen Budapesten. Kóka János a közteherviselés áfogó reformját és szemléletváltást sürgetett.

HVG Hetilap

Az elbocsátás művészete

Élelmes vállalkozások akár uniós forrásokat is igénybe vehetnek ahhoz, hogy egy szerkezetváltás ne csak az elbocsátás traumáját, hanem a pályamódosítás esélyét is jelentse a távozóknak.

Vállalkozás

Hogyan adóznak és alapítanak céget a csehek?

Az Európai Bizottság Csehország magas GDP arányos hiánya miatt közzétett tavaszi elmarasztalása után a cseh államfő, Václav Klaus október elején aláírta a közkiadások stabilizációjára irányuló intézkedéscsomagot. A változtatások fő célja a fenntartható államháztartás megteremtése, első lépésként megfékezni az államháztartási hiány növekedését és a 2012-ben bevezetni tervezett euró feltételeit megteremteni.

Vállalkozás

Hogyan lehet megúszni az elvárt adót?

A 2007. július 1.-jén hatályba lépett szabály szerint a társasági adó alanyától nem elvárják az adót, hanem finomabb megoldással döntési kényszerhelyzet elé állítják. Ha a vállalkozás adózás előtti eredménye vagy az adóalapja nem éri el a jövedelem (nyereség) minimumot, akkor dönthet úgy, hogy nyilatkozatot tesz bevallásában , vagy a jövedelem (nyereség) minimumot tekinti adóalapnak.

Vállalkozás

Bankolás ünnepnapokon

A legtöbb banknál egyelőre nem lehet szó szerint venni a 24 órás szolgáltatást, még a bankon belüli pénzmozgatásra is többnyire csak munkanapokon van mód.


A címlapról ajánljuk