Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Illegális szoftverhasználat: diákcsíny vagy bűncselekmény?

Miközben külföldön már lassan hagyománya van a szellemi tulajdon megsértése miatt kiszabott börtönbüntetéseknek, Magyarországon még a jogvédő szervezetek szerepét is megkérdőjelezik a felhasználók. Az illegális szoftverhasználat ellenőrzésére szakosodott BSA fellépése nemcsak a konkurencia, hanem már független szakemberek ellenérzését is kivívta. Az Üzleti Szoftver Szövetséget azonban nem veti vissza a negatív kritika, és tájékoztató kampánya folytatásáról számolt be a hvg.hu-nak.

MTI Vállalkozás

Visszafizettetik a munkahelytámogatást

Még egy hétig, azaz február 28-ig adhatják be pályázataikat a beruházás helye szerint illetékes munkaügyi központhoz az új munkahelyek létesítésére vállalkozók. Vissza kell fizetni a támogatást, ha később a cégek új alkalmazottainak száma a pályázatban vállalt mérték 75 százaléka alá csökken.

hvg.hu Tech

Magyar tanulságok a középvállalatok globális felméréséből

A közepes méretű vállalatok a világon sok esetben a nemzeti gazdaságok hajtóerejét képezik, de a nagy játékosok megjelenésükkel kiszoríthatják őket a színtérről. Erre a következtetésre jutottak az elemzők az Economist Intelligence Unit átfogó kutatási programja során.

MTI Vállalkozás

Építőipar: milliárdokat lopnak el a költségvetésből

Az építőipari feketemunka elleni küzdelem, a megelőzés, és a visszaszorítás volt a témája Európai Építőipari és Famunkások Szakszervezeteinek Szövetsége (EFBWW) által szervezett konferenciának. Az elhangzott javaslatok között szerepeltek az elrettentő szankciók, s a munkahelyek folyamatos ellenőrzése.

MTI Vállalkozás

Hatmilliós befektetés-ösztönzési program

Magyar-román befektetés-ösztönzési program indul az Európai Unió Phare CBC Kisprojekt Alap 6 millió forint összegű támogatásával a két ország határmenti térségében. A program célja a szomszédos területek felzárkóztatása.

hvg.hu Vállalkozás

Milliós kártérítés munkabalesetért

Munkabaleset okozásakor a munkáltató köteles megtéríteni a társadalombiztosítás gyógykezeléssel és rokkantnyugdíjjal kapcsolatos összes költségét. A többmilliós nagyságrendű köztartozást az adóhivatal is behajthatja. Olvassa el összegzésünket!

MTI Itthon

Fidesz: 1500 milliárd kisvállalkozásoknak

A polgári kormány egy új Széchenyi Terv keretében 1500 milliárd forintot fordítana kis- és középvállalkozások támogatására négy év alatt - mondta Orbán Viktor szombaton, Balatonfüreden, a Fidesz "Országépítő Találkozója" első színhelyén.

euractiv.hu Vállalkozás

Lehull a lepel az uniós források elosztásáról

Új szolgáltatással bővült a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) internetes portálja. A kliensek saját jelszavukkal védett területen kísérhetik figyelemmel beadott pályázatuk elbírálását. Elsőként az AVOP- és GVOP-projektgazdái kapnak lehetőséget.

MTI Itthon

Virtuális áfaemelésen vitatkoznak

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy állítsa le a Pénzügyminisztériumban az áfaemeléssel kapcsolatos munkát - jelentette ki Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke. A kormányszóvivő rögzítette: áfacsökkentés, nem pedig áfaemelés szerepel a kormány tervei között, a javaslatról várhatóan a jövő heti ülésén dönt a kormány.

Vállalkozás

Szexhirdetés céges honlapon

Ritka az olyan vállalkozás, aki képes szexhirdetést csempészni termékei közé, méghozzás saját honlapján. Különösen akkor, ha a cég profilja kifejezetten távol áll a szóban forgó tevékenységtől. A hvg.hu honlapkritikusa ezen a héten egy ilyen kivételes "gyöngyszemre" akadt Gréts József díszműkovács weboldala elemzésekor.

Vállalkozás

A kormány újratárgyalja a körbetartozási javaslatokat

Sem a Fidesz, sem a kormány által eddig ismertetett javaslatok nem oldották meg a körbetartozás problémáját. A jövőben újratárgyalják a kérdést, hogy a jelenleg 150-200 milliárd forint közötti tartozást csökkentsék - írja a Magyar Hírlap.

Vállalkozás

MFB: decemberig 180 milliárd vállalkozóknak

Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatója elmondta, hogy december végéig még mintegy 180 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési hitelkeret áll az MFB rendelkezésére. A vállalkozók körében a legnépszerűbbek eddig az általános beruházási, s a környezetvédelmi célok voltak - írja a Portfolio.hu.

hvg.hu Autó

Biztonságos fékezés tíz tonna fölött

A Daimler-Benz AG 1981 januárjában egy, az északi sarkkör közelében található hóval, jéggel borított repülőtéren mutatta be a haszonjárműveihez kifejlesztett blokkolásgátló berendezés sorozatgyártású változatát. Az ABS-szel felvértezve még hirtelen, erőteljes fékezéskor, illetve oldalanként eltérő tapadási együtthatójú felületen lassítva is jól irányíthatók maradtak a teherautók és buszok. A fejlesztés nem állt meg, évről-évre újabb rendszerek teszik biztonságosabbá a nagygépek közlekedését.

hvg.hu Tech

Két kritikus hiba a Microsoft szoftvereiben

Havi biztonsági hírlevelében a szoftvercég két olyan hibára hívta fel a figyelmet, amelyeket kihasználva külső felhasználók átvehetik az irányítást az érintett számítógépek felett.

hvg.hu Vállalkozás

Három évig perelhet a kifizetetlen alkalmazott

Három évig perelhet az alkalmazott, ha a munkáltató túlóradíj nélkül továbbdolgoztatja, vagy késedelmi kamat nélkül visszatartja a fizetését. A törvények védik azonban a foglalkoztatót is, ha például megalapozatlan a rendkívüli felmondás. A munkaviszonnyal kapcsolatban a hvg.hu-hoz érkezett kérdésekre Dr. Viszló László szakértő válaszol.

MTI Vállalkozás

Razzia a közutakon

Februárban a közlekedésfelügyelet és a rendőrség munkatársai az egész országra kiterjedő közúti ellenőrzést végeztek. A vizsgálat során a menetíró készülékek rendeltetésszerű használatára és a pihenidő betartására fordították a legnagyobb figyelmet. Összesen 322 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

euractiv.hu Vállalkozás

Rajzfilmek vállalkozóknak

Brüsszel szerint az európai iskolákban vállalkozási tanórákat kellene bevezetni, hogy a „vállalkozói elkötelezettség” már fiatal korban kialakuljon, s ennek segítségével legalább hosszú távon jelentősen javuljon az Európai Unió gazdasági versenyképessége, írja az euractiv.hu.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bakik adóbevallás kitöltésekor

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.


A címlapról ajánljuk