Ha gázzal fűt, akkor van két rossz hírünk
Gazdaság

Ha gázzal fűt, akkor van két rossz hírünk

A szeptemberi kánikulában sokan megfeledkeztek arról, hogy fel kell készülni a fűtési szezonra. A szakemberhiány miatt a készülékek ellenőriztetésekor várakozásra és növekvő díjakra kell számítani.

hvg.hu Autó

Biztonságos fékezés tíz tonna fölött

A Daimler-Benz AG 1981 januárjában egy, az északi sarkkör közelében található hóval, jéggel borított repülőtéren mutatta be a haszonjárműveihez kifejlesztett blokkolásgátló berendezés sorozatgyártású változatát. Az ABS-szel felvértezve még hirtelen, erőteljes fékezéskor, illetve oldalanként eltérő tapadási együtthatójú felületen lassítva is jól irányíthatók maradtak a teherautók és buszok. A fejlesztés nem állt meg, évről-évre újabb rendszerek teszik biztonságosabbá a nagygépek közlekedését.

hvg.hu Tech

Két kritikus hiba a Microsoft szoftvereiben

Havi biztonsági hírlevelében a szoftvercég két olyan hibára hívta fel a figyelmet, amelyeket kihasználva külső felhasználók átvehetik az irányítást az érintett számítógépek felett.

hvg.hu Vállalkozás

Három évig perelhet a kifizetetlen alkalmazott

Három évig perelhet az alkalmazott, ha a munkáltató túlóradíj nélkül továbbdolgoztatja, vagy késedelmi kamat nélkül visszatartja a fizetését. A törvények védik azonban a foglalkoztatót is, ha például megalapozatlan a rendkívüli felmondás. A munkaviszonnyal kapcsolatban a hvg.hu-hoz érkezett kérdésekre Dr. Viszló László szakértő válaszol.

MTI Vállalkozás

Razzia a közutakon

Februárban a közlekedésfelügyelet és a rendőrség munkatársai az egész országra kiterjedő közúti ellenőrzést végeztek. A vizsgálat során a menetíró készülékek rendeltetésszerű használatára és a pihenidő betartására fordították a legnagyobb figyelmet. Összesen 322 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

euractiv.hu Vállalkozás

Rajzfilmek vállalkozóknak

Brüsszel szerint az európai iskolákban vállalkozási tanórákat kellene bevezetni, hogy a „vállalkozói elkötelezettség” már fiatal korban kialakuljon, s ennek segítségével legalább hosszú távon jelentősen javuljon az Európai Unió gazdasági versenyképessége, írja az euractiv.hu.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bakik adóbevallás kitöltésekor

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.

hvg.hu Autó

Jelentős adókedvezmény a biodízelre

Egy hónapja van a kormánynak, hogy kidolgozza a bioüzemanyagok hazai gyártásának megteremtéséhez szükséges szabályokat. A tervek szerint 2010-re minden Magyarországon gyártott száz liter benzinből, gázolajból négynek a szántóföldről kell származnia – írja a Magyar Hírlap.

MTI Karrier

Indul az ingyenes szakképzési program

A képzőintézmények február 15-től adhatják be a Foglalkoztatási Hivatalhoz az ingyenes szakképzés támogatásához szükséges dokumentumokat - olvasható az intézmény internetes címén.

Gazdaság

Hogyan trükköztek tavaly az evások?

Az idén különösen azokat az evás cégeket ellenőrzik, amelyek nem valós költség-, illetve jövedelemátcsoportosítást hajtanak végre - írja a Világgazdaság.

MTI Vállalkozás

Minivállalkozások általános iskolásoknak

Az EU szeretné fokozni a vállalkozói szellemet az európai fiatalok körében, s kiszélesíti a "junior entreprises" (fiatalok vállalkozásai) programot az egyetemek mellett még az általános iskolákban is.

hvg.hu Válaszol a szakértő

Rizikós viszonteladón keresztül értékesíteni

A viszonteladókon keresztül értékesítő cég nem rendelkezik saját vásárlói adatbázissal, ezért csak indirekt marketing eszközökkel képes elérni fogyasztóit. Miközben a viszonteladónak személyes kapcsolata van a vevőkkel, akiknek közvetlenül is reklámozhat. Ha nem szeretné, hogy kicsússzon kezéből az irányítás, olvassa el Wolf Gábor tanácsait az adatbázis megszerzésére.

hvg.hu Vállalkozás

Fokozott veszélyben a kisboltok

Az utóbbi időszakban elkövetett rablások tapasztalatait figyelembe véve megállapítható, hogy a kereskedelmi egységek közül a kisebb, azaz egy-két főt foglalkoztató üzletek fokozott veszélynek vannak kitéve. Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) a biztonságtechnikai megoldások mellett javasolja a támadás estén jelző rendszer kiépítését a szomszédos üzlethelységben.

MTI Vállalkozás

Adósságuk 3 százalékát rendezik a cégek

Magyarországon a felszámolással és a végelszámolással kapcsolatos eljárások száma több mint 5 százalékkal haladta meg a 2004. évi szintet - derül ki a Creditreform-Interinfo Kft. vizsgálatából. A legtöbb végelszámolási eljárás felszámolással végződik, mivel tartozásaiknak mindössze 3 százalékát rendezik az adósok.

Pénzügyek

Kóka János: "Forradalmat akarok!"

A vállalkozók támogatási rendszerének múlt héten bejelentett átalakítása során több intézmény bezárását tervezi a kormány, ami miatt már sok helyen áll a bál. Kóka János gazdasági miniszter szerint a vízfejeket meg kell szüntetni.

MTI Vállalkozás

Milliárdos büntetések adócsalásért

Különböző adózási visszaélések miatt több mint 3,8 milliárd forint büntetést szabott ki az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a múlt évben. Emellett összesen 66 üzletet zárt be nyugtaadás elmulasztása, illetve bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottak miatt.

Vállalkozás

Számít a külső a vámfelfüggesztési kérelmeknél

A cégeknek legkésőbb február 23-ig kell eljuttatniuk a 2007. január 1-től érvényes autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeiket a Vámtarifa Bizottság titkárságára. Amennyiben a kérelem formátuma nem felel meg az előírásoknak, a VTB továbbküldi az Európai Bizottságnak - írja a Transit.

Vállalkozás

Már 10 millió eurótól igényelhető beruházási támogatás

Január 25-től már 10 millió euró értékű beruházásra is igényelhető állami forrás. Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a közepes vállalkozások is támogatáshoz jussanak. Ráadásul fele annyi munkahely teremtése szükséges a pályázáshoz - írja a Napi Gazdaság.

Vállalkozás

Több, mint akció

Az árcsökkentés hosszútávon a legkevésbé hatékony vevőszerző módszer. Egyrészt árversenybe hajszolja, s ezzel tönkreteszi a céget, másrészt a vevők csak addig lojálisak, amíg a konkurencia nem kínálja ugyanazt alacsonyabb áron. Az ügyfeleknek tehát nem olcsóbbat, hanem többféle és magasabb minőségű szolgáltatást kell nyújtania vállalkozásodnak.

MTI Gazdaság

MFB: októbertől egyablakos rendszer

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által koordinálva októberre feláll az egyablakos intézményrendszer, ahol minden szükséges dokumentumhoz hozzájuthatnak a vállalkozások – jelentette be a miniszterelnök.


A címlapról ajánljuk