MTI Világ

Fizessenek a cégek a külföldi feketemunkások kitoloncolásáért

Az illegálisan Franciaországban tartózkodó külföldit alkalmazó munkáltatóknak a francia kormány döntése nyomán ezentúl anyagilag is hozzá kell járulniuk a kitoloncolásra ítélt munkavállaló hazautaztatásához – adta hírül a Le Figaro című napilap mai száma.

Vállalkozás

Kft-vé alakult a Preventív-Technika Rt.

A műszaki-technikai biztonsági berendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozó, 20 millió forint alaptőkéjű Preventív-Technika Információ és Biztonságtechnika Rt.-t (PT). Hárommillió forint törzstőkéjű kft-vé "fokozta le" a Bernard Schreier brit üzletember érdekeltségébe tartozó Hungária Szálloda Rt. és az Állami Nyomda Rt. közös tulajdonában álló Preventív-Security Biztonsági és Tanácsadó Rt. (PS) érdekeltségét.

MTI Gazdaság

Megerősítik a munkaügyi ellenőrzést

Augusztus elejétől 50 dolgozóval növelik a munkaügyi ellenőrök létszámát, október elején pedig újabb 50 munkaügyi felügyelőt vesznek fel - közölte Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Szűcs Gergely Gazdaság

Élet a bankhitelen túl

Nem kis részben az állami szerepvállalásnak és a hazai befektetők megjelenésének köszönhetően egyre több kockázati tőkéhez juthatnak a magyar kis- és középvállalatok (kkv). A finanszírozás e formája azonban számos akadályba ütközhet, és kérdés, a cégek mennyire tudják kihasználni a nagyobb választékot.

MTI Gazdaság

Ecostat: mélyponton a kkv konjunktúraindex

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

MTI Gazdaság

A magas logisztikai költségekről panaszkodnak a fuvarozók

A gazdasági tárca politikai államtitkára és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) vezetői szerint is hátrányosak az ország versenyképessége szempontjából a magas hazai logisztikai költségek - közölte az MKFE a Szanyi Tiborral kedden este folytatott egyeztetés eredményét összegezve.

MTI Vállalkozás

A színlelt szerződések munkaügyi ellenőrzése

A színlelt szerződéssel foglalkoztató ellenőrzött munkaadók háromnegyede inkább kifizette a munkaügyi bírságot, ahelyett, hogy a vállalkozási vagy megbízási szerződést munkaszerződéssé alakította volna - nyilatkozta Szárazné Zara Andrea, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) felügyeleti főosztályának vezetője.

eurohirek.hu Gazdaság

A kisvállalkozásoknak is jusson kutatási pénz

Az európai kisvállalkozások nyolcadrészét költik kutatás-fejlesztésre annak, mint amennyit amerikai társaik. Az európai vállalkozások képviselői szerint Brüsszelnek figyelembe kell vennie ezt az óriási különbséget, amikor elindítja hét évre szóló kutatási programját.

Vállalkozás

Külföldi cégek hazai "postásai"

Sokakat kérnek fel arra, hogy legyen egy cégnél valamilyen külföldi személy magyarországi kézbesítési megbízottja. Ez nem igazán jelent többlet elfoglaltságot, azonban nyűgnek érezhetjük, ha már megszűnt a céggel a jogviszonyunk, vagy nem tartjuk a kapcsolatot a külföldi személlyel.

Gazdaság

Logisztikai központot építene a Subway

Regionális logisztikai központ létesítését is tervezi Magyarországon a Subway, ha az adózási környezet ezt lehetővé teszi – tudtuk meg John D. Holmestól, a magyarországi üzletfejlesztést vezető Székelyföld Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől. A világ legnagyobb szendvicsétterem-hálózata szombaton nyitja harmadik, három hét múlva a negyedik magyarországi egységét.

Vállalkozás

Bő lé az olcsó húson

A termelők és érdekképviseleteik a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának kiterjesztését, a hipermarketek viszont annak eltörlését várják a most készülő kereskedelmi törvénytől. Az árverseny egyik eredménye, hogy az élelmiszerek az elmúlt egy évben alig drágultak.

Vállalkozás

Színlelt dolgozók

A munkaügyi bírák és az e területre szakosodott ügyvédek tapasztalata mintha cáfolná a közvélekedést, miszerint a dolgozók kizsigerelésében, a szabályok semmibevételében a nagy áruházláncok és általában "a multik" járnak élen. Komoly pereskedésre sokkal inkább a közszféra alkalmazottai és a nagy jövedelmű vezetők szánják el magukat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az adófizetőkben nem, csak az inkasszóban bízik az APEH

Ha valaki, vagy valamely cég nem fizeti be a jogszabályok alapján befizetendő adóját, akkor azt más bevétellel kell pótolni a költségvetésben, ezt is figyelembe kell venni az inkasszó megítélésénél - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Vállalkozás

Alig élő legenda

Csődök és kudarcok szegélyezik újabban az egykori bécsi tőzsdeguru, Michael Lielacher üzleti pályáját, pedig egykoron ő vitte az égbe Bécsben a magyar részvényeket.

Vállalkozás

Varrásszabadság

Csak a kis szériában exportra termelő, márkás ruhákat és cipőket készítő magyar cégek élhetik túl azt a kínai árudömpinget, amelyet az importkvóták ez év eleji megszűnése még tovább fokoz.

Vállalkozás

Több nyelven, gyorsabban

Ez évtől rövidültek az eljárási határidők, a korábbinál több - tágabb körű - adatot tart nyilván a cégbíróság, az adatközlést elmulasztókat pedig nagyobb bírság fenyegeti a cégtörvény múlt év végén elfogadott módosítása szerint.

Vállalkozás

Alternatív gyógymódok

A kis és közepes magyar cégek vonakodnak használni a devizaárfolyam-kockázat kivédésére szolgáló piaci eszközöket, mivel sok esetben nem elégségesek a számviteli feltételeik, illetve a felkészültségük. Ráadásul a közelmúltban többen is megégették magukat - állítja cikkében a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke.

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

A címlapról ajánljuk