szerző:
hvg.hu

Bár a vasárnapi boltzár nagyjából mindenkinél kiütötte a biztosítékot, legyen akár fogyasztó, akár kereskedő, vannak, akik tarolnak miatta. Igaz, ehhez az összeomló olajár is besegített. A benzinkutak shopjai, főleg az élelmiszerboltokká turbózott shopok szakítanak nagyot a közvélemény-kutatásokban mérhetetlen népszerűségű Kereszténydemokrata Néppárt ötlete nyomán.

Tavaly márciusban hirtelen nagyon megszaladt az addig jobbára csak kávét, ásványvizet meg újságot eladni tudó benzinkutas shopoknak. Miután a kormány bezárt (szinte) minden, vasárnap is nyitva tartó boltot, alig maradt más beszerzési forrás rajuk kívül. Nem is sokat totojáztak az üzemeltetők, s – bár a kormányzat igyekezett a lehető legtöbb akadályt eléjük építeni – vegyesboltokká alakították át a shopokat. Be is jött a számításuk, jelentősen felfutott a forgalom, sokan ide járnak tejért, kenyérért, lisztért, sörért, meg minden más hétköznapi termékért, zöldségért. Az addig aranyárban árusító shopok pedig elkezdtek "normális" árakat szabni, így még a drágaság sem riasztotta a vevőket – főleg a városokon belüli benzinkutas shopok hasítottak nagyon, ráadásul ezek többnyire éjjel-nappal nyitva tartanak.

A Spar a leggyorsabban és leghatékonyabban reagálók közé tartozik, nem sokat gondolkodtak, összefogtak az OMV Hungária Ásványolaj Kft.-vel, amely shopjainak forgalmát 2015-ben alapvetően a Spar Express-koncepciónak megfelelően szervezte át – írja a Napi.hu. Tavaly év végére már 45 ilyen vegyes töltőállomás működött az országban. A shopok az OMV tulajdonában vannak, magyar vállalkozások üzemeltetik azokat, vagyis ilyen értelemben nem tartoznak a Sparhoz.

©

A Shell a Tescóval fogott össze, megjelentek a Tesco Expresszek a benzinkutakon (is). A Mol pedig – amely már 2014-ben megkezdte kiskereskedelmi stratégiájának átalakítását – Fresh Corner néven szállt be ebbe a buliba, a kávé és a helyben sütött pékáruk mellett megjelentek a mindennapi fogyasztási cikkek, alapvető élelmiszerek is a kínálatukban. A cég közlése szerint nagy a kereslet a termékek iránt.

Rásegített a shopok forgalmának kilövésére az olaj jegyzésének összeomlása is, aminek nyomán az üzemanyagok ára szabad szemmel is láthatóan zuhant.

További részleteket itt lehet olvasni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!