szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A brüsszeli robbantások bebizonyították, hogy a tőkepiacok egyre kevésbé reagálnak hevesen a hasonló támadásokra, és van, aki szerint a piacok bedőlésének elmaradása akár kis győzelemnek is tekinthető a terroristák felett. Ennek ellenére a terrorveszély még nem épült be az árfolyamokba és a terrorizmust továbbra is a világgazdaságra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek tartják. A keddi események legnagyobb vesztese ismét csak a turizmus lehet, a nyertesek közé tartozhatnak viszont – már ha lehet nyertesekről beszélni – azok az úti célok, amelyek sikeresen adják el magukat biztonságos turistacélpontként.

Felkavarták a részvénypiacokat is kedd reggel a legalább 30 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantások, amelyek hatására elsősorban a légitársaságok papírjai kezdtek zuhanni. Többek között esett a Ryanair és az Air France-KLM árfolyama, de a Wizz Air is több mint két százalékot zuhant a londoni tőzsdén tegnapelőtt délelőtt, de később valamennyire magára talált. Az utazási irodák, szállodák és légitársaságok papírjait is tartalmazó tőzsdei indexek is estek, de még az óceánjáró hajókat üzemeltető cégeket is érintették a terrortámadásokról szóló hírek.

©

A kezdeti pánik után a legfontosabb piacok a nap végére lefaragták a veszteségeik jelentős részét, lassan a krízishelyzetekben a befektetők hagyományos mentsvárának számító arany ára is csökkeni kezdett, ahogy magukhoz tért a részvények nagy része. A szakértők szerint a terrortámadások utóbbi években tapasztalt megszaporodása miatt a piacok kevésbé reagálnak már viharosan, a 2005-ös londoni és a tavalyi párizsi támadások után is aránylag hamar, napok vagy hetek alatt magukhoz tértek az indexek, a piaci következmények sokkal enyhébbek, mint például 9/11 után.

Keményebb bőrt növesztettek

Bár a terrorizmust még nem árazták be a részvénypiacokon, a befektetők mára elfogadták azt a sajnálatos tényt, hogy a terrortámadások részévé váltak a világ geopolitikai képének – mondta Rick Spooner, a CMC Markets brit brókercég elemzője egy ausztrál lapnak. Az, hogy nem dőltek be a tőkepiacok kedden, kis győzelemnek is tekinthető a terroristák felett, akiknek a rombolás a céljuk – mondta a Reutersnek a JP Morgan egyik amerikai stratégája, aki szerint erkölcsileg talán éppen az lehet a jó reakció, ha nem reagálják túl a támadásokat – és így pénzt sem veszítenek.

©

A terrorizmust azonban továbbra is nagy fenyegetésnek tartják: az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint a világgazdaság szempontjából a hetedik legfontosabb kockázatot jelentik a dzsihadista terrortámadások. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az EIU listáján a terrorizmusnál nagyobb veszélynek tartják a kínai gazdaság összecsuklását és az oroszok ukrajnai és szíriai beavatkozásának esetleges következményeit, illetve azt is, ha Donald Trumpot megválasztják az USA elnökének.

Úgy üzletileg, mint emberileg

Egyre erősebb normává válik, hogy a terrortámadások után a nagyvállalatok előtérbe helyezik a társadalmi felelősségvállalást, és megpróbálják emberi arcukat mutatni. A brüsszeli támadások után például mindhárom magyar mobilszolgáltató közölte, hogy Belgiumban tartózkodó ügyfeleinek bizonyos határon belül jóváírja a keddi roamingdíjakat.

De a légitársaságok is megmozdultak kedden, mások mellett a Wizz Air is bejelentette, ingyen biztosítja az átfoglalást és visszaadja a jegy árát azoknak, akik a Charleroi repterére utaztak volna, de mégsem indultak el.

©

Igaz, furcsa példák is akadnak. A beszámolók szerint a Ryanair is ingyenessé tette az utak törlését, illetve átfoglalását, de a Metro egy olyan esetről is beszámolt, amelyben a légitársaság összesen 6 ezer fontért, azaz 2,4 millió forintért vállalta volna az új jegyek kiállítását egy 28 fős brit turistacsoportnak, amely a támadások miatt szerdára hozta volna előre hazautazását. A cég azzal védekezett, hogy a járaton már kevés hely volt. Később kisebb szóváltást követően mérsékelte volna az árat, az utasok viszont ezt nem fogadták el – az nem derült ki, végül hogy és mikor tértek haza.

Brüsszel eddig is sokat vesztett

A keddi terrortámadások legnagyobb vesztesei valószínűleg a Brüsszelbe repülő légitársaságok, az ottani hotelek és turisztikai szolgáltatók lehetnek, amelyek a legalábbis rövid távon megcsappanó vendégforgalom miatt eshetnek el bevételeik jó részétől – különös tekintettel a közelgő húsvéti hétvégére, amely a belga fővárosban is hagyományosan fontos a helyi szolgáltatóknak.

A terrorizmus már eddig is nagyon sokba került a belga gazdaságnak, Brüsszel szinte hermetikus lezárása a novemberi párizsi támadások után például csaknem 52 millió eurós (úgy 16 milliárd forintos) kiesést jelentett – naponta. November végén a francia kormány úgy becsülte, hogy a terrortámadás miatt kétmilliárd eurós – vagyis 620 milliárd forint körüli – veszteség érte az országot.

Kulcsszóvá vált a biztonságos jelző

A terrortámadások miatt több Európán kívüli ország gazdasága is sokat veszített, ami még a magyar turisták átalakuló szokásaiból is kitűnik.

Az orosz utasszállító októberi lelövése után például megcsappantak a magyar utazások Egyiptomba, az elmúlt időszak ankarai és isztambuli robbantásai után pedig a török piac is bizonytalannak tűnhet, bár a Turizmus Online szaklap szerint a török turizmus kapacitásai nem estek vissza, és az utazási irodák „bíznak” ebben az úti célban. A szezon nyertese a kiutaztatási piac szereplői szerint Görögország, Spanyolország és Bulgária lehet.

©

A biztonságos jelző a Budapestet népszerűsítő kampányokban is feltűnt, bár ezek vélhetően még a tavalyi menekültválság hatásait próbálták meg tompítani. A robbantások után mindenesetre tovább növekedhet a széles körben biztonságosnak ítélt úti célok iránti igény, amelyet a kormányzati, szakmai szervezetek is megpróbálnak erősíteni Magyarországon és a kelet-európai régióban is.

A V4 turisztikai marketingvezetőinek februári találkozóján például elhangzott, hogy a menekültkérdés és a terrorfenyegetettség kihívásai felértékelik a régiós összefogásokat és a csoport közös turisztikai akciótervében idén különös hangsúlyt kap, hogy a régiót biztonságos úti célként népszerűsítik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett