A kormány egy 154 oldalas salátatörvényben rejtette el azt a jogszabálytervezetet, amiben elrejtették, hogy hazánk tulajdonképpen engedélyezi, hogy Magyarország nagykövetségei offshore hátterű cégekkel is üzleteljenek ezentúl.

A tervezet megszavazása esetén a törvény azt mondaná ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést. Van az offshore-ozással kapcsolatban még egy paragrafus a salátatörvényben, ami fontos lehet: eszerint a módosítást "hatályos visszterhes szerződések tekintetében is alkalmazni kell”. Vagyis ezzel gyakorlatilag tisztára moshatják a korábban megkötött olyan szerződéseket, amelyek most nem feltétlenül felelnek meg a törvényi előírásoknak. Egyelőre nem tudni, ez konkrétan milyen szerződéseket érinthet.

Cikkünk megjelenése után most az alábbi közleményt küldte a külügyminisztérium:

A sajtóban megjelent ostobaságokkal szemben a külképviseletek nem offshore-oznak, a felvetés is nonszensz, hiszen a külképviseletek céget nem alapíthatnak. A külképviseletek – ahogyan bármelyik másik intézmény – a működésükhöz szükséges alapszolgálatatásokra szerződéseket kötnek vállalkozásokkal (pl. energiaszolgáltatók, beszállítók, építkezési vállalkozók), a szerződött partnerek tulajdonosi struktúrájának vizsgálatára a külképviseleteknek értelemszerűen nincs lehetőségük.

Ebből a válaszból azonban csak az nem derül ki, hogy a fenti salátatörvényre miért van szükség, miért kell automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!