Kigyönyörködte magát Tiborcz új villájában? Akkor nézze meg a céghálóját is

Kigyönyörködte magát Tiborcz új villájában? Akkor nézze meg a céghálóját is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor veje ritkán ad interjút. A napokban megtette, a HVG pedig hozzátette a mondandójához azt, amit a céges iratokból meg lehet állapítani.

Ahogy korábban az Átlátszó értesülésére hivatkozva megírtuk, Orbán Ráhel férje az ország egyik legdrágább környékén, a XII. kerületi Kútvölgyben vásárolt kertes villát. Tiborcz István hétfőn az Origónak adott interjúban megerősítette: az ingatlant Kútvölgy-Virányoson üzleti célra vásárolta, a saját nevére. A HVG e heti számában további részletekkel is szolgál Orbán vejének céges ügyeiről. 

Immár tény, hogy Orbán Viktor kormányfő veje is tulajdonosa a turai Schossberger-kastélynak, a pesti Belvárosban az egykori Mahart-székháznak, egy Andrássy úti palota első szintjének, egy kétezer négyzetméteres orbánhegyi ingatlannak, valamint korábban a Postabank József Nádor téri volt székházának, a Városligeti fasorban lévő Spitz-villának és a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélynak. Tiborcz István az Origónak csak annyit mondott, hogy valóban „meghatározó” tulajdonrésze van a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-ben, csak eddig senki sem kérte el tőle a részvénykönyvet, ezért volt a találgatás, miután 2015-ben az ő számlájáról utalták a cégbejegyzéshez szükséges illetéket.

Csakhogy a Válasz.hu korábban már megírta: a BDPST még augusztusban tőkét szeretett volna emelni, de még a cégbíró sem találta, hogy a részvények kik között oszlanak meg, ezért hiánypótlásra szólította fel a társaságot. Tiborcz cége azonban inkább visszavonta az 5,5 milliós tőkeemelést, és csak az Origónak adott interjú megjelenése utánra adott időpontot a Válasz.hu-nak, hogy betekintsen a részvénykönyvbe. A BDPST alapszabályából ráadásul kiderül, hogy van egy titokzatos osztalékelsőbbségi részvényes. Övé a cég nyereségének 95 százaléka, miközben szavazati joga papíron a nyilvánosságra hozatal küszöbét jelentő 50 százalékot sem éri el a több milliárdos ingatlanvagyont felhalmozó vállalatban. További híreket talál a HVG hetilap kétoldalasra bővített, megújított Cégvilág rovatában. Az alábbi cikkekben pedig megnézheti Tiborcz István céghálóját.