Tudja, ki ő? A világ leggazdagabb embere megint elver 260 milliárdot az álmaira

Tudja, ki ő? A világ leggazdagabb embere megint elver 260 milliárdot az álmaira

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tavaly augusztusban és idén májusban is ugyanezt csinálta, akkor is nagyjából egymilliárd dollár értékben adott el a könyvesboltból globális webáruházzá fejlesztett Amazon alapítója, Jeff Bezos a cég részvényeiből. De mire kell neki ez a rengeteg pénz?

A CNN amerikai hírtelevízió azt valószínűsíti, hogy a milliárdos ezúttal is régi szenvedélyére, az űrkutatásra, pontosabban saját, űrkutatással is foglalkozó vállalatára, a Blue Origin fejlesztési terveinek megvalósítására fordítja az összeget. Bezos a Princeton egyetemen a "Diákok az űrkutatásért" szervezetének elnöke volt. 2000-ben alapította a Blue Origin startupot, aminek csak az egyik célja volt az, hogy embereket utaztasson az űrben, emellett űrhoteleket, parkokat, kolóniákat és  kisvárosokat is tervez. A Blue Origin jó tíz éve Texasban vásárolt egy nagyobb területet teszteléshez, azóta egyértelmű, hogy nem csak álmodozásról van szó.

Az egymillió részvény eladása után Bezos még mindig birtokolja a rohamosan fejlődő, 1994-ben alapított cég részvényeinek 16 százalékát, és még mindig ő a világ leggazdagabb embere a Bloomberg listáján. A vezetést nemrégiben vette át Bill Gates-től, annak köszönhetően, hogy az Amazon részvényeinek értéke 13, 5 százalékot ugrott a kedvező negyedéves válallati jelentés közzététele után. Ez pedig azt jelenti, hogy Bezos személyes vagyonának értéke 10 milliárddal gyarapodva meghaladta a 90 milliárd dollárt. Ez megközelíti az éves magyar GDP háromnegyedét.