szerző:
bankmonitor.hu

A vállalkozóknál közelít az év végi zárás. Lehet, hogy a kevesebb fizetendő adóval rövid távon több marad a kasszában, ez azonban azzal járhat, hogy a vállalkozás nem lesz hitelképes, így beruházási lehetőségektől eshet el. 10 millió forint adó spórolással akár 50 millió forintot is lehet bukni hosszú távon, a Bankmonitor kiszámolta, hogyan.

Sok cégvezető gondolkozik rövidlátó módon, s koncentrál csak az azonnal bezsebelhető haszonra. Ennek része a minél kevesebb adófizetés is, a könyvekben ténylegesen kimutatott alacsonyabb profit (adózás előtti eredmény).

Az utólagos felismerés fájdalmas lehet!

A beruházási hitelek esetében a saját tőke és az éves nettó árbevétel mellett az adózás után megmaradt eredmény meghatározó tényező a vállalkozásnak nyújtható maximális hitelösszeg meghatározásánál. A bankok azt vizsgálják, hogy mekkora az az éves tőke plusz kamatfizetés nagysága, melyet a cég szokásos üzleti tevékenységének eredménye biztonsággal fedez anélkül, hogy annak kifizetése a cég életében fennakadást okozna. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a bankok nem a teljes adózott eredményt veszik figyelembe, konzervatív módon általában annak 70-75%-ával kalkulálnak. 

A kevesebb adófizetés reményében alacsonyan tartott profittal (üzemi eredménnyel) vállalkozásunk hitelképességét veszélyeztetjük. Ha az év végi számok véglegesítését követően találjuk meg a jó beruházási lehetőséget, de az alacsonyan kimutatott profi szint miatt nem tudunk hozzá hitelt szerezni a bankoktól, az nagy csalódást jelenthet. Pláne úgy, hogy cégünk tényleges eredménytermelő képessége alapján a megcélzott hitelnagyság felvétele nem jelentene problémát. 

Nézzünk egy példát a magasabb adófizetésnek köszönhető nagyobb profitszerzés lehetőségére

Adott egy vállalkozás, mely a rendelkezésre álló kapacitásokkal 800 millió éves árbevételt produkál, 15%-os tényleges profitabilitás mellett. A tulajdonosok azonban – adómegtakarítási céllal – a tényleges profitot erősen „leköltségelik”, így a papíron is kimutatott profit már csak 1%-a az éves bevételnek. 120 millió forintos adózás előtti eredmény helyett, csupán 8 millió forintos eredményt mutatnak ki – így 12 millió forint befizetendő adó helyett, csupán 800 ezer forint adót szükséges befizetniük. Megtakarítás: 11,2 millió forint.

Értelmezzük kicsit tágabban a lehetőségeket!

A 8 millió forintos kimutatott eredmény mellett a felvehető banki hitel nagysága 39 millió forint – 10 éves futamidőt feltételezve –, míg a tényleges eredmény akár 585 millió forint hitelfelvételt is lehetővé tenne. (Ezek a számok az alapján jöttek ki, hogy az adott eredményszint mekkora éves kamat és tőkefizetést tesz lehetővé a vállalkozás számára.)

A továbbiak során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy beruházás elvárt megtérülése minimálisan 10% ma a magyar vállalkozói szférában. (A 15-20%-ot lényegesen reálisabb lehet, de maradjunk konzervatív megközelítésben 10%-nál.) Ez azt jelenti, hogy az első esetben (adóminimalizálás) a társaság a 39 millió forintos elérhető beruházási hitellel a tulajdonosnak 3,9 millió forint plusz éves profitot fog termelni. A második esetben a plusz profit 58,5 millió forint.

Ez eddig közel 55 millió forint profit különbséget jelent a magasabb hitelképességen keresztül. Ezt az összeget azonban még csökkenteni szükséges a meglévő tevékenységen kimutatott valós profit többlet adójával (11,2 millió forint) és így jutunk el a nettó különbségig, mely éves szinten 43,4 millió forint profit többlet pusztán a magasabb hitelképesség következtében! 

A példa összefoglalása egy leegyszerűsített táblázatban:

©

Mielőtt véglegesítjük cégünk 2017 év végi számait, számoljunk egy esetleges beruházási igény, vagy épp lehetőség felmerülésével is!  Még nem késő átgondolni, hogy mekkora profitot (adózás előtti eredményt) mutatunk ki év végén, s ezzel milyen hitelfelvételi lehetőséget biztosítunk cégünknek.

A Bankmonitor kalkulátorával ellenőrizheti, hogy egy adott üzemi eredmény mellett mekkora hitel felvételére alkalmas cége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család