szerző:
hvg.hu

A mezőgazdaság és ezen belül is az állattenyésztés Franciaországban és általában a fejlett Európában nem áll jól. Legalábbis a termelők elvárásaihoz képest. Látszólag az lenne a megoldás, ha a fogyasztók minél több húst fogyasztanának. Látszólag.

A Terra Nova agytröszt szerint azonban éppen a húsfogyasztás csökkentésében és a mennyiségi kritériumokról a minőségiekre való áttérésben rejlik a megoldás. Thierry Pech, a Terra Nova igazgatója azt javasolja, hogy a következő két-három évtized során csökkentsük a felére a húsfogyasztásunkat, de amit megeszünk, az legyen kiváló minőségű. Franciaországban és vélhetően a többi fejlett nyugat-európai országban lassan csökken az egy főre eső húsfogyasztás, de közben világméretekben nő. Ennek fő oka az egészségesebb táplálkozás iránti igény erősödése.  A nagy népességű feltörekvő országokban viszont erősödik a fizetőképes középosztály, tehát a húsfogyasztás több százmillió ember napi étrendjébe épül be. Holott pár évtizede még luxus volt- írja a párizsi Le Figaro.  

A francia állattenyésztők még a nem kiemelkedő minőségű sertéshúst is magas költséggel termelik meg. Az eredmény: az igazán jó sertéshús 80 százaléka importból kerül a francia hentesüzletekbe. Persze a Terra Nova szerint a nagy kereskedelmi láncok a fő felelősek a termelők gondjaiért, és az összességében még mindig egészségtelen táplálkozásért is. Az agytröszt több javaslatot is megfogalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a környezet kíméléséhez, javíthatják egészségünket és hosszútávon megmenthetik a ma ezer sebből vérző hústermelő szektort. Jelenleg például a minőségi baromfi fogyasztása nő, az ipari, vagyis állatkínzó módszerekkel előállított csirkehúsé csökken. A minőségi baromfit védett címkével árulják, a fogyasztók veszik, is mint a cukrot. De a vörös húsok esetében sokkal szűkebb a címkével, eredetet igazoló bizonyítvánnyal ellátott termékek köre. Ritkán tudható, hogy a gusztusosan prezentált sertés vagy marha borda, a világ melyik tájáról, melyik régiójából származik.

 Tehát a Terra Nova szerint általánossá kellene tenni a vörös húsok eredetmegjelölését is. Aztán az iskolai étkezdékben heti egy vega napot kellene bevezetni, ezzel csökkenne a mennyiségi igény és a diákok egészsége sem károsodna, sőt. További javaslat még a „fű prémium”, ami arra ösztökélné a tenyésztőket, hogy természetes körülmények között, nem gyári takarmánnyal etessék állataikat. Ezek alapján kevesebb, de sokkal jobb minőségű hús kerülne az üzletekbe, a fogyasztók asztalára. A Terra Nova ötletei főleg a fejlett Nyugat-Európa változó fogyasztási szokásain és az egészséget jobban figyelembe vevő életvitelén alapulnak. De a világtrend a húsfogyasztás növelését jelzi. Ettől függetlenül lehet, hogy az európai állattenyésztés és húskultúra hosszú távú jövője mégis csak a Terra Nova javaslatainak megvalósításában rejlik.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Vegetáriánus forradalom: Torinói hadüzenet a húsiparnak

Chiara Appendinót a múlt hónapban választották meg Torino polgármesterévé. A 32 éves politikus nő az „Öt csillag mozgalom” (M5S) jelöltjeként nyert. Ezt a pártot Beppe Grillo humorista alapította. Fő célja a konfrontáció a hagyományos politikai elittel. Akár húsbavágó kérdésekben is.