szerző:
hvg.hu

A korrupcióellenes világnapon az ENSZ, az IMF és az egyik legismertebb nem kormányzati szervezet, a Transparency International is sok adatot tett közzé. Kongótól, Afganisztánon és Brazílián át a legfejlettebb európai országokig a csúszópénz és a közbeszerzések körüli oltári lenyúlások „mozgatják” a gazdaságot.

Illetve: a korrupcióellenes szervezetek szerint csak látszólag működtetik, valójában tönkreteszik, növelik a gazdagok és a szegények közötti szakadékokat, és ezzel politikailag, stratégiailag instabillá teszik a világot. Az IMF szerint évente a világban 1500-2000 milliárd dollárnyi csúszópénz kerül privilegizált zsebekbe. Ez a világ bruttó hazai termékének 2 százaléka. De van a korrupciónak egy még kifinomultabb ágazata, a közpénzek eltérítése. Ez évente 2600 milliárd dollár, vagyis a világ bruttó hazai termékének 5 százaléka. Nem árt némi történelmi visszatekintés.

 A hetvenes évek diktátorai közül az indonéziai Suharto és családja nyúlta le a legtöbbet, 15 és 35 milliárd dollár közötti összeget. Hozzá képest pitiáner besurranó tolvaj Ferdinand Marcos, aki évtizedeken át volt élet és halál ura a Fülöp-szigeteken. Ő csak ötmilliárdot lopott, mint ahogy Zaire, a mai „Kongói Demokratikus Köztársaság” egykori ura, Mobutu is csak ennyit tudott „megtakarítani”. Ebben az ötmilliárdos kategóriában van egy volt nigériai diktátor, Abacha is.

Pillanatnyilag nincs megbízható adat arról, hogy a harmadik világ mai véres kezű urai mekkora összegeket kaszálnak, persze illúzióink ne legyenek: aligha maradnak el a nagy elődöktől. De mi a helyzet a világ civilizáltabb tájain? A Világbank és az Európai Parlament illetékes bizottsága szerint nem sokkal jobb. A valós korrupciós pénzmozgást csak becsülni lehet: az optimista verzió szerint 250 milliárd eurónyi csúszópénz kerül a privilegizált zsebekbe Európában, a pesszimista szerint 900 milliárd. Az Európai Unió tejes belső hazai termelésének 6 százalékáról van szó – ha helyes a becslés. Ami a jobban figyelemmel kísérhető közbeszerzéseket illeti: az Európai Parlament illetékes vizsgálóbizottsága szerint ötmilliárd eurós túlszámlázásból adódó jövedelem csurog évente a jó politikai pozícióban lévő cégfőnökök és politikusok zsebébe.

 A Le Figaro által idézett korrupciós listát Horvátország, Ciprus, Litvánia, Románia és Lengyelország vezeti. A Transparency International globális rangsora szerint a világ legkevésbé korrupt országainak élmezőnyét Dánia, Új-Zéland és Finnország alkotja, míg a rangsor másik végén, már évek óta, a világ egyik legszegényebb és gyakorlatilag működő állami struktúrával nem rendelkező országa, Szomália található. A korrupcióellenes elemzés fő mondanivalója az, hogy ahol a hatalmi pozícióban lévő személyek zsebébe megy a pénz, ott nincs gazdasági fejlődés, nő a munkanélküliség és előbb-utóbb gazdasági összeomlás fenyeget, ennek összes politikai következményével. Például szélsőségesen populista, rasszista vagy fasiszta jellegű pártok és személyek hatalomra jutásával, akik persze csak addig harcolnak a korrupció ellen, amíg ennek az ellenfeleik a haszonélvezőik. Hatalomra kerülésük után radikálisan megváltozik számukra minden és teljesen új értelmet kap a korrupció szó is. A csúszópénz innentől kezdve hosszú évek óta várt és megérdemelt jövedelemnek tűnik az ő szemükben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Több mint 30 év után először szurkolhattak nők futballmeccsen Iránban – fotók

Több mint 30 év után először szurkolhattak nők futballmeccsen Iránban – fotók

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban