Több mint egymilliárd forintért árulják a magyar brutalista házát

Több mint egymilliárd forintért árulják a magyar brutalista házát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ian Fleming róla mintázta James Bond ősellenségét, Goldfingert.

Hárommillió fontért, azaz több mint egymilliárd forintért hirdetik Goldfinger Ernő, az úgynevezett brutalizmus stílusában alkotó, nemzetközi hírű építész által tervezett surrey-i házat – írta a TheSpaces. Goldfinger 1902-ben született Budapesten, 18 évesen Párizsba költözött építészetet tanulni. Kezdetben lakberendezési tárgyakat tervezett, majd a párizsi Sorbonne-on két évig városépítészeti tanulmányokat folytatott. 1934-től Angliában élt, 1971 októberében a Királyi Művészeti Akadémia rendes tagjai közé választotta. Ő tervezte például a londoni Odeon mozit is.

©

Ian Fleming, James Bond szülőatyja róla mintázta az ősellenség Auric Goldfinger karakterét. Azt már nem lehet pontosan tudni, hogy az építész erre közismerten nehéz természetével szolgált rá, vagy egy Fleminget felháborító építési beruházás állt a háttérben, az viszont biztos, hogy Goldfinger perrel fenyegette meg az írót. Végül sikerült megegyezniük azzal a feltétellel, hogy a főgonosz keresztneve Auric lesz.

©

Az Ascot és Windsor szomszédságában fekvő, most piacra került ház az egyetlen olyan Goldfinger által tervezett épület, mely eredeti állapotában maradt fent. Jack Perry, az épület tulajdonosa az elsők között volt, akik az ötvenes-hatvanas években Kínával kereskedtek, így a házban a most retrónak számító, nyugati stílusjegyek mellett a keleti lakáskultúra hatásai is érvényesülnek.