Óriási pofont kaphat a Tesco Nagy-Britanniában, többévnyi profitot bukhat el

Óriási pofont kaphat a Tesco Nagy-Britanniában, többévnyi profitot bukhat el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy jogi iroda azzal állt elő, hogy a Tesco elosztó központjaiban sokkal jobbak a fizetések, mint a boltjaiban. Állítólag azért, mert az üzletekben inkább nőket alkalmaznak. Ha perre viszik az ügyet, és a dolgozóknak ad igazat a bíróság, az nagyon sokba kerülhet a Tescónak.

Nagy-Britannia történetének legsúlyosabb béregyenlőségi ügyével nézhet szembe a Tesco és akár 4 milliárd fontos kompenzáció kifizetésére is kötelezhetik a kiskereskedelmi óriást a bíróságon. Egy jogi iroda szerint a társaság kevesebb fizetést ad ugyanis a nőknek, mint a férfiaknak – írja a Portfolio.hu a Reuters alapján.

A Tesco Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi cége és legnagyobb foglalkoztatója is a magánszektorban, 310 ezer munkatárssal. A Leigh Day ügyvédei szerint a főleg férfiakat alkalmazó elosztó központokban lényegesen magasabbak a fizetések, mint a Tesco-üzletekben, ahol a női dolgozók dominálnak a létszámban.

Az elosztó-központokban az alkalmazottak 11 font feletti órabért is kaphatnak, míg a boltokban 8 font körüli órabérre számíthatnak a dolgozók. A különbségek miatt egy teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott az elosztó-központban hetente akár 100 fonttal, évente pedig 5000 fonttal többet kereshet, mint a boltok alkalmazottai, akik többségében nők.

A Leigh Day közölte: már gyűjti az ügyfelek igényeit. Az "alulfizetés" több mint 200 ezer dolgozót érinthet, és fejenként akár 20 ezer fontot is követelhetnek, így a végleges "számla" akár 4 milliárd font is lehet a Reuters szerint.

A Tesco szóvivője közölte, hogy nem kommentálják a híreket, mert nem kapták meg a kárigényeket. Hozzátette: keményen dolgoznak azon, hogy minden kollégát fair módon és egyenlően fizessenek meg a munkáért, amit végeznek.

Ha valóban ekkora büntetés kapnak a Tesco, az óriási csapás lenne a cégnek, mert az összeg többévnyi profitjának felel meg. A február végén záruló pénzügyi évre kevesebb, mint 1 milliárd fontos nettó eredményt várnak az elemzők.