szerző:
hvg.hu

A dohányzás visszaszorítására létrejött francia állami testület (CNCT) hivatalos bűnügyi feljelentést tett „az emberi élet és egészség veszélyeztetése miatt” a világ négy nagy dohánycégének francia leányvállalatai ellen.

A testület szerint a cigarettákat hivatalosan tesztelő gépi rendszert ugyanúgy manipulálják, mint ahogyan azt a dízelbotrányba keveredett autógyártók tették a károsanyag-kibocsátás mérésekor. Tehát a CNCT azt állítja, hogy a gépi mechanizmus, amely a termékek kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmát vizsgálja, csal. Méghozzá úgy, hogy a filterbe speciális kis lyukakat hagynak, és így a cigarettafüst káros anyagainak egy jelentős része a semmibe tűnik el a hivatalos vizsgálat során. De amikor egy dohányzó az ajkai között tartja és beleslukkol a termékbe, a káros anyagok a szervezetébe jutnak.

A CNCT a világ négy legnagyobb dohányipari cégének francia leányvállalatait jelentette fel – írja a párizsi Le Figaro. Az érintett óriások: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Brands. A dohányzás elleni francia állami ügynökség elnöke, Yves Martinet egyetemi tanár elmondta: a nagy cégek célja, hogy vásárlóikat, a dohányosokat függővé tegyék. És közben azt állítják, hogy termékük egyre kevésbé káros. A CNCT szerint viszont aki azt hiszi, hogy csak napi egy dobozt szív el, az valójában 2-5-10 doboznyi káros anyagot juttat a szervezetébe, a hivatalos tesztek manipulálása miatt. 

A négy nagy érintett dohánygyártó egyelőre nem kommentálja a feljelentést. De a BAT elindított egy hirdetési kampányt: ebben azt állítja, hogy új termékének kátrányszintje minden eddiginél alacsonyabb. Közben az árak drasztikusan emelkednek. Márciustól nyolc euró lesz Franciaországban a cigaretta dobozának átlagára, amely a kormány tervei szerint 2020-ra eléri a 10 eurót.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!