Csalnak a hivatalos tesztekkel a cigarettagyártók? A négy megvádolt „nagy” egyelőre hallgat

Csalnak a hivatalos tesztekkel a cigarettagyártók? A négy megvádolt „nagy” egyelőre hallgat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A dohányzás visszaszorítására létrejött francia állami testület (CNCT) hivatalos bűnügyi feljelentést tett „az emberi élet és egészség veszélyeztetése miatt” a világ négy nagy dohánycégének francia leányvállalatai ellen.

A testület szerint a cigarettákat hivatalosan tesztelő gépi rendszert ugyanúgy manipulálják, mint ahogyan azt a dízelbotrányba keveredett autógyártók tették a károsanyag-kibocsátás mérésekor. Tehát a CNCT azt állítja, hogy a gépi mechanizmus, amely a termékek kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmát vizsgálja, csal. Méghozzá úgy, hogy a filterbe speciális kis lyukakat hagynak, és így a cigarettafüst káros anyagainak egy jelentős része a semmibe tűnik el a hivatalos vizsgálat során. De amikor egy dohányzó az ajkai között tartja és beleslukkol a termékbe, a káros anyagok a szervezetébe jutnak.

A CNCT a világ négy legnagyobb dohányipari cégének francia leányvállalatait jelentette fel – írja a párizsi Le Figaro. Az érintett óriások: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Brands. A dohányzás elleni francia állami ügynökség elnöke, Yves Martinet egyetemi tanár elmondta: a nagy cégek célja, hogy vásárlóikat, a dohányosokat függővé tegyék. És közben azt állítják, hogy termékük egyre kevésbé káros. A CNCT szerint viszont aki azt hiszi, hogy csak napi egy dobozt szív el, az valójában 2-5-10 doboznyi káros anyagot juttat a szervezetébe, a hivatalos tesztek manipulálása miatt. 

A négy nagy érintett dohánygyártó egyelőre nem kommentálja a feljelentést. De a BAT elindított egy hirdetési kampányt: ebben azt állítja, hogy új termékének kátrányszintje minden eddiginél alacsonyabb. Közben az árak drasztikusan emelkednek. Márciustól nyolc euró lesz Franciaországban a cigaretta dobozának átlagára, amely a kormány tervei szerint 2020-ra eléri a 10 eurót.