Akkor is az Elios nyert, amikor a legdrágább ajánlatot adta

Akkor is az Elios nyert, amikor a legdrágább ajánlatot adta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Elios úgy nyert Jászberényben pályázatot, hogy a riválisánál sokkal drágább ajánlatot adott.

Úgy nyerte meg az Elios a jászberényi közvilágítás felújítására kiírt pályázatot, hogy egyharmaddal drágább ajánlatot adott, mint a riválisa – írta meg a 24.hu. Ez volt az a közbeszerzés, amelyet első körben visszadobott a Miniszterelnökség, mert a pályázati kiírás tervezete nem felelt meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az EU által elvárt hatékony pénzgazdálkodás elveinek. A módosított kiírásra végül három pályázat érkezett.

A legdrágább ajánlatot az Elios adta, a cég 306 millió forintért vállalta a munkát. A tender kiírása előtt, mint sok más helyen, ott is Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a Sistrade Kft. nevű cége készítette el azt a tanulmányt, amely alapján az önkormányzat meghatározta a piaci árat, amit beírta a pályázatba. (Amikor kiírták a javított pályázatot, Tiborcz már két hete nem volt az Elios tulajdonosa, a kiírás előkészítésének jó része alatt viszont még igen.)

Az OLAF problémás részleteket talált a lámpák árazásánál. A Tungsram-Schréder két cégnek is ajánlatot adott, de az Eliostól 90 millió forinttal kevesebbet kértek volna el, mint a rivális SAG Hungáriától.

Ennek azonban nagy jelentősége végül nem volt, az Elios mindkét vetélytársát kizárták. Az SAG-t azért, mert nem tudta bebizonyítani, hogy nem irreálisan alacsony áron végezné-e a munkát, a Hungaro Lux Light Kft.-t pedig azért, mert a pályázatához nem csatolta a lámpák technikai leírását. Az SAG nem is adott be hiánypótlást, később pedig már megbékélt a győztessel, a kiskunfélegyházi közbeszerzésen – amelyet szintén vizsgált az OLAF – már az Elios alvállalkozójaként vállalt munkát.

Az Elios-botrányról itt olvashat bővebben.

Hozzászólások