Van-e oka félni Márki-Zaynak? Mi lesz a városnak ígért tízmilliárdos fejlesztésekkel?

Van-e oka félni Márki-Zaynak? Mi lesz a városnak ígért tízmilliárdos fejlesztésekkel?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bezzegvárost csinálnak Hódmezővásárhelyből, az ottani példákból tanulhat egész Magyarország – ezt ígérték a kormánypárti politikusok az időközi polgármester-választás előtt. Összegyűjtöttük a legnagyobb ígéreteket.

A kormánypárti politikusok óriási ígérettömege sem volt elég a hódmezővásárhelyieknek ahhoz, hogy fideszes polgármestert válasszanak. Pedig a fideszesek nem fogták vissza magukat, az országban egyedülálló fejlesztéseket ígértek a csongrádi városnak.

Kósa Lajos, a megyei városok fejlesztéséért felelős miniszter például azt vállalta, hogy bezzegváros lesz Hódmezővásárhely. Már csak azért is, mert ha megvalósulnak a fejlesztések, amelyeket a kormány ennek a városnak ígért, akkor az ottani tapasztalatokat hasznosították volna később az ország többi helyén is.

A legnagyobb dobás egyértelműen a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosát összekötő tramtrain lehet, ennek az építését már elkezdték előkészíteni, és a szerelvények beszerzése is folyamatban van. A beruházás költsége nagyjából 75 milliárd forint lehet, ráadásul itt nem is vártak sokat az uniós pénzekre, az összeg kétharmadát az állam biztosítja. Az előkészítéskor úgy számoltak: naponta 6-8 ezer ember ingázhat a két város között.

Arról pedig Lázár János beszélt, hogy „húsvéti ajándékba” kap a város egy elkerülő utat: a 37 milliárd forintos beruházást épp másfél héttel a választás előtt fogják átadni. Arról is döntött a kormány, hogy a 47-es utat kétszer kétsávosra bővítik, igaz, ez nem csak Hódmezővásárhelyet érinti, a Debrecen és Szeged közötti teljes szakasz bővítése szerepel a tervekben.

Ezen kívül kétszer 50 hektárral nagyobb lehet a város ipari parkja, és a mezőgazdasági gépek gyártásával, valamint az élelmiszeriparral foglalkozó vállalkozások megtelepedésének támogatását is megígérték. Egy 300 hektáros területen pedig napelemparkot hoznának létre.

De nem maradt ki a nagy fejlesztéseket bejelentők közül Hegedűs Zoltán, a vasárnapi választáson elbukott fideszes polgármesterjelölt, korábbi alpolgármester sem. Ő azt közölhette a helyiekkel: a város most 70 kilométeres kerékpárút-hálózatát 117 kilométerrel bővítik, és a biciklis turistákat kiszolgáló infrastruktúra is elkészül majd. Azt is ő árulta el, hogy a megyei agrárkamarát Hódmezővásárhelyre költöztetik, 500 millió forintból.

A Modern Városok Programjában még több ígéretet kapott a város. Az eddigieken kívül egy új könyvtárat és tudásközpontot ígértek Hódmezővásárhelynek, de egy agrár-felsőoktatásbeli ösztöndíjprogramot, valamint négy iskola és egy kollégium felújítását is megígérte a kormány. Nem maradhatott ki a honvédelem sem: Simicskó Istvánnak már tavaly kiadták a feladatot, hogy készítse elő a helyi laktanya fejlesztését, valamint egy új honvéd-középiskola és mellé egy kollégium létrehozatalát.

Csak ebben a programban 1,9 milliárd forintot csoportosítottak át Hódmezővásárhely fejlesztéseire. A helyi választás előtt pedig az is kiderült: nincs olyan, hogy nincs elég pénz. A kormány nyitva hagyott egy kiskaput, így város református épületeinek felújítása anélkül drágulhat, hogy szakértői véleményeket össze kellene gyűjteni. Így a négy épület energetikai felújítása az eredetileg tervezett 120 helyett 300 millió forintból jöhet ki.

Nem minden terv vált valóra: tavaly tavasszal Orbán Viktor látogatásán azt ígérte, hogy az élhetetlenné váló paneleket visszabontják, a lakóknak pedig cserét ajánlanak fel. Azóta a program minőségi cserére olvadt, a kísérlet pedig egy épülettömbben indult el.

Hozzászólások