szerző:
hvg.hu

Az Európai Statisztikai Hivatal legutóbb 2014-ben mérte fel, hogy melyik a legsportosabb ország az öreg kontinensen. Nem az olimpiai érmek és pontok számát nézték, hanem azt, hogy a lakosság mekkora hányada sportol rendszeresen. A győztes Svédország lett.

A svédeknél az emberek hetven százaléka, életkortól függetlenül hetente legalább egyszer sportol. A következő adat még jellemzőbb: 51 százalék hetente kétszer, de néha még háromszor is folytat valamilyen sporttevékenységet. E mögött az 1980-as években bevezetett anyagi támogatási rendszer is áll, ezt akár nevezhetnénk a svéd taónak is. Tehát egy cég évente, alkalmazottanként 500 eurót írhat le az adójából, ha ezt az összeget a munkatársak sportolási lehetőségeire fordítja. Tehát uszoda vagy edzőterem-bérletet vesz nekik, netán a munkahelyen alakít ki sportolásra alkalmas terepet vagy helyiséget.

 Szóval: a svéd taóból nem az ottani élfoci és az egyéb látványsportok csapatai kaszálnak. Őket az üzleti szféra támogatja, ha akarja. Csak zárójelben: Svédország ott lesz a foci vb-n, mi a taóval együtt sem, és sokadszor köröz le minket a hozzánk hasonló népességű, tehát elvben velünk versenyeztetethető Svédország, ahol nem közpénzből próbálnak politikailag is eladható látszat focisikert csinálni.

A Le Figaro beszámolója szerint az ország egyik legjelentősebb állami cégénél, a vízszolgáltatást biztosító Kalmar Vattennél például kötelező a sportolás. De az üzleti szférában, a hajdani teniszkirály, Björn Borg divatcégénél is minden péntek délután az alkalmazottak sportolni mennek. Ez kötelező, persze a sportág a pingpongtól a futáson át a jógáig szabadon választható. Egy tekintélyes svéd egyetemi kutató megkérdőjelezte a kötelező sportolást, de a Borg cég illetékese szerint ez remek megoldás. Eddig senki nem lépett le a cégtől a pénteki sportprogram miatt. Sőt, az alkalmazottak kifejezetten élvezik, hogy az edzőterembe, a kosár- vagy kispályás foci pályára érve megszűnik a hagyományos munkahelyi függőségi viszony.

 Egy ügyes köténnyel bohócot lehet csinálni a magát mindenhatónak képzelő főnökből. A sport pozitív hatását a statisztika is alátámasztja. Az alkalmazottaikat sportoltató cégeknél 22 százalékkal csökkent a betegszabadságok miatti munkaidő-kiesés. Pedig Svédország ebben is Európa élvonalában van, hiszen itt az egy alkalmazottra jutó betegszabadság időtartama kb. kétszerese az összeurópai átlagnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!