Magyar startup fejleszti az eszközt, amivel a látássérültek hagyományos betűket is tudnak majd olvasni

Magyar startup fejleszti az eszközt, amivel a látássérültek hagyományos betűket is tudnak majd olvasni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A program Braille-írássá alakítja a betűket, így a látássérültek végre a teljes világirodalomhoz, vagy bármilyen irathoz hozzáférhetnek.

Kiválasztották a leginnovatívabb, a közösségek és a társadalom jólétét szolgáló csapatokat a Design Terminal tavaszi mentorprogramjára, melyre rekordszámú jelentkezés érkezett a világ 25 országából, többek között Taiwanból, Németországból, Izraelből és az Egyesült Királyságból. A több körös kiválasztási folyamatot követően a 125 csapat közül a legjobb hat juthatott tovább a három hónapos, vállalkozásfejlesztési szakaszba.

A hat kiválasztott startup egyike a magyar GloveEye. A GloveEye egy olyan kicsi, hordozható és megfizethető eszköz, mellyel a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot is el tudnak olvasni. A program a nyomtatott betűket Braille írássá alakítja. A termék kesztyűhöz hasonlítható: a felhasználónak csak végig kell húznia a szövegen a szerkezetet, és a kesztyűbe épített tüskék valós időben fordítják azt. 

A litván LearnIT használatra kész tanterveket szolgáltat pedagógusok számára, hogy kódolással foglalkozó klubokat, workshopokat és napközi táborokat szervezzenek gyerekeknek. Az izraeli FabriXense okos ruhája a bőr és a ruházat közvetlen érintkezése nélkül képes egészségügyi (szívritmus, légzés, oximetria, vérnyomás) méréseket végezni, elsősorban a várandósok monitorozását tervezik. Az angol Studyx egy olyan tréning-szolgáltatás, amely a cégeket támogatja abban, hogy a különböző online és offline kurzusaikat személyre szabottan, bármilyen eszközön elérjék, egyedi mikrokurzusokká alakítva őket. A magyar NoldTechnologies okosotthon-eszközökre specializálódott szoftver- és hardverfejlesztő startup, a szintén hazai CollMot pedig olyan drónokat fejleszt, melyeket a mezőgazdaságban, a környezetvédelemben vagy az ipari mérések során lehet használni.

A közösségépítés és a közösségi innováció előtérbe helyezése mellett a mentorprogram egyik fontos célkitűzése a női vállalkozók számának növelése. A tavaszi programra jelentkezők közül már a startupok 30 százaléka rendelkezik női alapítóval. A hat egy három hónapos, intenzív és térítésmentes programban vehet részt, ahol üzleti modelljüket, szervezeti és jogi hátterüket, valamint marketingkommunikációjukat fejlesztik.