Alig akarták kifizetni a vizes vb szervezői az üresen maradt szállodai szobákat

Alig akarták kifizetni a vizes vb szervezői az üresen maradt szállodai szobákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Túl sok szobát foglaltak le a vizes vb szervezői, az üresen maradt szálláshelyek után pedig csak nehezen voltak hajlandóak fizetni a szállodáknak.

Durván elszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit az eseményt szervező állami cégnél – írta meg a G7. A rendezvény alatt sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szoba üresen állt. A Bp2017 Nonprofit Kft. így akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott.

A portál szerint nem is ez döbbentette meg igazán a szállodásokat, hanem az, hogy a szervezők a meglévő közbeszerzési szerződés ellenére megpróbálták elsumákolni a fizetés egy részét. A vb után hosszú hetekig tárgyaltak a leszerződött partnerekkel, hogy mi legyen az üresen álló szobákkal, de végül fizettek.

A Bp2017 Kft. az előírásoknak megfelelően még tavaly év elején hihetetlen mennyiségű hotelszobát foglalt le Budapesten, illetve a balatoni versenyhelyszín környékén. Több mint 20 szerződést írtak alá több tucat szállodával, ezek keretében 5000 szobát kötöttek le, az esetek nagy részében 18 napra.

A versenyhelyszínektől távolabb eső szállókban már a versenyzői helyek is sok esetben üresen maradtak. Az újságíróknak lekötött szállásokkal pedig még több gond volt.

Tavaly, napokkal a vb kezdete előtt arról írtunk: maguk a szervezők ítélték úgy, hogy nem lesz elég a korábban tervezett szobaszám, ezért túlrendelték magukat. Ezután pedig kötbérként kénytelenek lettek volna kifizetni a lemondott szobák díját. A fővárosi és balatoni vendéglátókkal kötött szerződések jelentős kötbérrel számoltak, ennek mértéke változó és természetesen a lemondás időpontjától függ, de legalább 80 százalékot tett ki. A hivatalos kezdést megelőző 7-10 napban lemondott szobákért pedig már jellemzően a teljes leszerződött szobaár járt a hoteleknek bánatpénz címén.

Hozzászólások