szerző:
hvg.hu

Tavaly Párizsban 9800 elektromos meghajtású robogót állítottak forgalomba, ez 33 százalékos növekedés az előző évhez képest. A párizsi önkormányzat, környezetvédelmi megfontolásokból, egy nem benzines motorkerékpár vásárlásához akár 900 eurós támogatást is ad.

 Az elektromos járművek ma még sokkal drágábbak, mint a hagyományos üzemanyaggal működő autók vagy robogók. De a nagyváros lakossága egyre inkább hajlik a környezetbarát technológia alkalmazására. A robogók esetében fontos a kényelmi tényező is. A korszerű járművek viszonylag kisméretű akkumulátorai egyszerűen feltölthetőek. Persze ehhez ugyanaz a lítiumon alapuló technológia kell, mint a legtöbb okos eszköz esetében.

Az európai nagyvárosok tisztább levegőt akarnak, ezért használnak egyre többen elektromos robogót, illetve elektromos biciklit. Ez utóbbi nem új találmány, a pedálozás és az elektromosság kombinálása régóta vonzó. Ráadásul most retro szériákat dobnak piacra a menő cégek, tehát újra divat elektromos biciklivel közlekedni. De a műfaj nem veszélytelen. Az első nyugtalanító jelzések Hollandiából érkeztek, ahol a kerékpár már évtizedekkel ezelőtt is uralta a közlekedést. Az autósok afféle „szent állatnak” tekintették a biciklizőket és még a gyalogosoknál is jobban vigyáztak rájuk. Most viszont a feje tetejére állt Hollandia.

A legfrissebb statisztika szerint tavaly a kerékpáros balesetekben elhunytak száma megelőzte az autóbalesetek áldozatainak számát. Ez történelmi fordulópont: 2017-ben 201-en haltak meg az autóutakon, míg a kerékpáros balesetek halálos áldozatainak száma 206 volt.  Mi az ok? A halásos baleseteket szenvedő kerékpárosok többsége elektromos biciklit hajtott. Sokan mobiloztak is a tragikus esemény bekövetkezte előtt. De a részletes elemzések legfontosabb eredménye, hogy a kerékpáros balesetekben elhunytak 75 százaléka hatvanöt év feletti, és kétharmaduk elektromos biciklit hajtott.

Az arány azért is sokkoló, mert ez a korosztály sokkal kevesebb kilométert tesz meg évente, mint a fiatalabbak, és a hagyományosan kockázatosnak tekintett, vagány 15-18 éves korosztályon belül is sokkal alacsonyabb a baleseti arány. Tehát a modern, környezetbarát közlekedésnek árnyoldala is van. A holland kerékpárosok szövetsége az adatokra úgy reagált, hogy a biciklit választó idősebb korosztály számára speciális tanfolyamokat kellene indítani, amelyeken újratanulhatnák a biztonságot, ha nem is 100 százalékban garantáló, de jelentősen javító közlekedéstechnikai rutin elemeket és szabályokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?