szerző:
hvg.hu

Nagy István szerint sokan félnek az integrációtól, pedig a kicsiket segítené, és a résztvevők tulajdonolnák húsz év múlva a feldolgozóipart és a kereskedelmet.

„Most sokan félnek a termelők integrációinak kialakításától, de ez csak önkéntes alapon képzelhető el. Azt is érdemes leszögezni azonban, hogy a legnagyobb szükségük éppen a legkisebbeknek van az együttműködésre, hogy ők is piachoz jussanak. Az integrációkkal húszéves távlatban az a cél, hogy a bennük részt vevők tulajdonolják a feldolgozóipart és a kereskedelmet is” – nyilatkozta Nagy István újonnan kinevezett agrárminiszter a Világgazdaságnak.

A gazdasági napilap újságírója kérdésére, hogy képesek lesznek-e legyűrni a nagy kereskedelmi láncokat, Nagy azt válaszolta: „Ennyi idő alatt annyi tőke képződik ezekben a rendszerekben, hogy vételi ajánlatot tehetnek majd a láncoknak.” Nagy István elmondta azt is, hogy a „Földet a gazdáknak!” programhoz hasonló mértékű földprivatizációt nem terveznek, de a nemzeti földalap feladata lesz a kisebb parcellák megvásárlása, birtokba rendezése és értékesítése.

A haszonélvezeti jog megvonása miatt született uniós bírósági elmarasztaló döntést pedig úgy értékelte, hogy az érdemben nem befolyásolja a folyamatokat, ugyanis a kormány elérte célját, sok fiókban levő szerződés kifehéredett. A miniszter az agrárium kérdéseiről is nyilatkozott: elsőként a hatékonyságot növelné, megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont, mely „gúzsba köti a mezőgazdaságot”.

A 2006-2013-as uniós ciklusban Magyarország Nagy szerint nem jól használta fel a forrásait az élelmiszeriparban, míg Lengyelország ebben az időszakban hasznosan költötte el a pénzt, így alakulhatott ki a „magyar mezőgazdaságon a lengyelfrász”. Magyarországon az élelmiszeriparba 300 milliárd forint uniós forrás érkezett, az agrárminiszter szerint az ebből megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik, hogy a magyar mezőgazdaság 20 millió embert lásson el élelmiszerrel, az export pedig elérje a 70-80 százalékos feldolgozottsági szintet.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Szojuz-baleset: összevissza dobálta az űrhajó az utasokat, 7G-s erő hatott rájuk

Szojuz-baleset: összevissza dobálta az űrhajó az utasokat, 7G-s erő hatott rájuk