szerző:
hvg.hu

Minden idők legnagyobb forgalmú nyári szezonja vár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Bár fejlesztése gyorsan halad, az utóbbi hónapok botrányos esetei arról árulkodnak, hogy egyelőre inkább Kelet-Európa kapujának tekinthető, mint a Nyugaténak.

Újabban Ferihegy a távoli célpontok megnyerésével emelné a presztízsét. Az viszont továbbra is kérdés, hogy az egyébként jó földrajzi adottságú budapesti légikikötőből sikerül-e olyan regionális központot kreálni, mint amilyen Közép-Európában Bécs vagy Varsó, északon Helsinki, vagy az Alpok lábánál fekvő München. Ehhez ugyanis hiányzik az a hálózat, amely szaknyelven szólva ráhordaná az utasokat a tengerentúli járatokra. Ezt jellemzően a hagyományos modellben működő, nemzeti tulajdonú légitársaságok képesek a leghatékonyabban megtenni, általában szövetségekbe tömörülve. Ám az egykoron OneWorld-tag Malév hat éve becsődölt, és a napokban véglegesen, jogutód nélkül megszűnt, 170 milliárd forint adósságot hagyva maga után- olvasható az e heti HVG cikkében.

A Malév hűlt helyén hat évvel ezelőtt még volt némi tülekedés, a Wizz Air azonban sikerrel játszotta ki helyzeti előnyét. Ezt jól mutatják a forgalmi adatok is: a magyar hátterű, ám a londoni tőzsdén jegyzett társaság a ferihegyi utasforgalom csaknem egyharmadát adja, jócskán megelőzve a szintén fapados Ryanairt. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója tehát nem teljesen alaptalanul állítja, hogy cége Magyarország de facto nemzeti légitársasága. További részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!