Itt a kormány újabb terve a Lidl és a Spar megregulázására

Itt a kormány újabb terve a Lidl és a Spar megregulázására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Még mindig útját állnák a multiláncok terjeszkedésének.

Nincs vége a kereskedelmi multik szívatásának: a költségvetést megalapozó törvénycsomag indítványai között szerepel egy pont, amely szerint a jövőben nem csak új, nagy méretű kereskedelmi egység építéséhez van szükség engedélyre, de abban az esetben is, ha egy cég már egy korábban üzletként működő, 400 négyzetméteres vagy annál nagyobb ingatlant kíván tovább hasznosítani.

A kereskedelmi ingatlanok átvétele tavaly tél óta kapott hangsúlyt, amikor kiderült: a CBA alapítója, majd cégtársai is több élelmiszerbolt üzemeltetését adták át a Lidlnek, a Sparnak vagy az Auchannak. A jövőben tehát ehhez is engedélyre lenne szüksége a cégeknek, ha az Országgyűlés elfogadja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását.

A Portfolio által megszólaltatott szakértő emlékeztet: nem csak ezekről az esetekről lehet szó, hanem például arról is, ha egy raktárból vagy egy más profilú üzletből lesz élelmiszerbolt. A pontos szabályokat a javaslat szerint egy külön rendeletben határozhatják majd meg.

A kormány 2010 óta számos eszközzel igyekezett gátolni a kereskedelmi multicégek terjeszkedését. A próbálkozások ellenére a kiskereskedelmi forgalom több mint felét a külföldi tulajdonban levő üzletek adják, és ez az arány tovább nőhet a diszkontok térnyerésével.

Hozzászólások