szerző:
bankmonitor.hu

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Nehéz időszak jön, azonban két ok miatt sem kell aggódni. Az egyik a gyakorlati tapasztalat, a másik az állami adó-visszatérítés.

Ha rápillantunk az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekre, akkor abból az derült ki, hogy az év első fele a befektetések botladozása miatt nem sikerült jól a legnagyobb pénztáraknak. Nem a pénztárak hibájából, egyszerűen a nemzetközi és hazai befektetési környezet is annyira elromlott, hogy nem volt menekvés előle.

Egyelőre nem kell farkast kiáltani, azonban több pénztártagban is felmerülhet a kérdés, hogy van-e ok az aggodalomra. A rövid válasz erre az, hogy a következő évek nehezek lesznek, de mivel nem egy-két évre fektet be az ember egy pénztárba, hanem évtizedekre, ezért nem kell aggódni.

Természetesen érdemes figyelemmel követni a portfóliónk alakulását, viszont a rövid távú (fél-egy éves) teljesítményből nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni. A helyén kell kezelni az eseményeket és elfogadni, hogy a korábbi évekre jellemző magas hozamot (és reálhozamot is egyben) azért lehetett elérni, mert kockázatot vállaltak a pénztártagok.

Ami most igazán érdekes, hogy onnan érkezett az első csapás, ahonnan a laikusok a legkevésbé várták. Pedig egy ideje már az elemzők azt hangoztatták, hogy a magyar kötvénypiac is nagyon túlértékelt lett, a hozamok historikus mélypontra estek. Ennek meg kell fordulnia, és az a fajta folyamat 2018 elején el is indult. Ennek egyenes következménye volt, hogy a hazai kötvényeket szép számmal tartó pénztárak az árfolyamesést megszenvedték.

Az alábbi ábrán is kiválóan megmutatkozik, hogy miről is volt szó. A magyar kötvényhozamok jelentősen (1-1,5%-kal) megemelkedtek, ami átmenetileg veszteséget okozott a kötvényportfólióban. Ezért eshetett meg, hogy az alacsony kockázatú, klasszikus portfólió az egyik legnagyobb pénztárnál is több ütemben június közepére 1,5%-os mínuszt hozott össze.

Mivel a kiegyensúlyozott és a növekedési portfóliókban is megtalálhatók különböző arányban magyar kötvények, itt is gyengébb eredményezőséggel találkoztunk. De összességében az ábra alapján sincs még világvége hangulat.

Nagy tragédia azért sem történt, mert a kötvényeknél a legtöbbször a befektetők ilyen esésekre nem reagálnak eladásokkal, inkább tartják a pozíciót. A rossz széria ugyanis csak átmeneti, aki évekkel ezelőtt vásárolt magyar kötvényt, és megtartja azt lejáratig, akkor a vásárláskori hozamot fogja rajta realizálni. Átmenetileg lehetnek döccenők, de az összképen ez nem fog változtatni.

©

Ami megerősíti a cikk elején tett kijelentésünket, vagyis azt, hogy nehéz évek következnek, az az, hogy a kötvények mellett a részvényeknél is borús fellegek gyülekeznek. Nemcsak a fejlett piacokon, hanem a feltörekvőkön is, ahová Magyarország is tartozik. Ne feledjük, hogy magyar és régiós részvényekből valószínűleg nagyobb arányban tartanak a pénztárak, így bekövetkezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a kötvények és részvények egyszerre esnek.

A feltüntetett portfólió árfolyamai szerint csak annyi történt, hogy az év első hónapjában összeszedett nagyobb nyerőt adták vissza a portfóliók. Nincs üveggömbünk, ezért nem tudjuk, hogy milyen hosszan és milyen mértékben érződnek a negatív hatások a portfóliókon, de két magyarázat is van arra, hogy miért nem éri meg az idegeskedés.

Az egyik az, hogy át kell nézni az 1-2 éves rosszabb teljesítményeken és hosszabb távra kell fókuszálni. A visszatekintő hozamok nagyon jók, azonban ehhez képest kisebb teljesítményre számíthatunk előretekintve. A másik érv a nyugalom mellett az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket az állam adó-visszatérítés formájában támogatja, méghozzá 20%-kal (az éves keret 150 ezer Ft).

Utóbbi tényező kulcsfontosságú, ezáltal még akkor is „pozitívban” tudunk zárni, amikor esetleg rosszul áll a befektetések szénája. Ez a hatás most fel fog értékelődni, hiszen esésekkel tarkított időszak következik, ha lehet hinni az elemzőknek. De ne aggódjunk, hosszú távon a tapasztalat szerint emelkedés következik. Egy kockázatosabb portfóliónál ráadásul jócskán infláció felett.

Nézze meg az alábbi kalkulátorral, hogy mennyi pénze gyűlhet össze nyugdíj-kiegészítésre!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?