Bevallotta a leggazdagabb felvidéki magyar, mennyi köze van a Csíki sörhöz

Bevallotta a leggazdagabb felvidéki magyar, mennyi köze van a Csíki sörhöz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Mol-csoport innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, Világi Oszkár a Világgazdaságnak adott interjút, melyben elárulta, miért van tele meccsnapokon a dunaszerdahelyi VIP-páholy a NER kiválóságaival, és megérné-e áramot és gázt árulni a töltőállomásokon.

Az egykori csehszlovák parlament valaha volt legfiatalabb alelnöke, a legnagyobb szlovák vállalat, a Mol-tulajdonú Slovnaft vezetője, szülővárosa, Dunaszerdahely focicsapatának tulajdonosa, valamint a Mol Nyrt. topvezetésének tagja Világi Oszkár, akinek a Csíki sörben, illetve számos egyéb élelmiszeripari cégben is érdekeltsége van.

A jogászként végzett üzletember a Világgazdaságnak adott, ma megjelent interjúban arról beszélt, hogy Európában idővel csökken az üzemanyagok iránti kereslet, és a Mol tisztában van vele, hogy a németországi értékesítés is kisebb lesz, emiatt az ottani többlet ugyancsak a térségünkben kereshet gazdát, erősítve az itteni konkurenciaharcot. „Erre egyrészt a töltőállomásaink szolgáltatásainak átalakításával kívánunk reagálni, vagyis ezentúl nem üzemanyagot, litereket adunk el, hanem kilométereket, hiszen az emberek már többet akarnak, mint pusztán tankolni” – mondta Világi, aki szerint a 70-30 finomítói üzemanyag és nem üzemanyag típusú termékarányból 50-50 felé mozdulnak majd el, azaz erősítenek a petrolkémiai üzletágon. Ehhez Tiszaújvárosban már elkészült a butadién- és a műgumiüzem, most pedig egy poliolgyárat terveznek.

A pozsonyi finomítóval kapcsolatban Világi elmondta, hogy tavaly nagyon jó évük volt, 85-ről 87 százalékra növelték az előállított termékeken belül a fehérek, azaz az üzemanyag jellegű, nagyobb értékű termékek arányát a kisebb értékű feketék rovására. Az alapanyag kizárólag importból származik, és már tengerről – az Adriáról – is vásárolnak, jóllehet ennek feldolgozása eltérő technológiát igényel, így meghatározó részben továbbra is az orosz piacról vásárolnak. Világi szerint a Slovnaft sikere a Fresh Corner üzletekkel rendelkező töltőállomásoknak is köszönhető, és a Mol stratégiája is arra épül, hogy a benzinkút kávézó, étterem és a napi bevásárlás helye is legyen, sőt Világi szerint akár banki, biztosítási adminisztrációval, vagy online kereskedelmes csomagkézbesítéssel, illetve áram- és gázvásárlással is bővülhet a töltőállomások portfóliója.

Marco Rossi, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya Világi focicsapatától, a dunaszerdahelyi DAC-tól érkezett. Világi arról is beszélt, hogy Csányi Sándor Rossi átigazoltatása előtt felhívta, ő pedig biztosította arról, hogy bár még egy évig lenne érvényes a felvidéki csapattal a szerződése, „átengedi” Rossit a válogatottnak. A DAC arénája egyébként a magyar üzleti élet egyik új színtere, meccsnapokon rendszerint fontos találkozók zajlanak a stadionban. „Dunaszerdahelynek van egy különleges hangulata… aki csak egyszer is járt itt meccsen, azt megérinti a közeg, a hangulat, és visszavágyik” – indokolta Világi, miért van tele a VIP-páholy meccseken a NER kiválóságaival. Világi szerint ilyenkor nem esik szó üzletről, a meccs eufóriája ezt nem tenné lehetővé.

A Világi 90 százalékos tulajdonában álló csapatra egyébként évi 3,3 millió euró jut, mely nagyjából fele a Ferencváros vagy a Videoton költségvetésének. A stadionjuk októberre lesz teljesen kész, az építkezés 28 millióba euróba került. Világi szerint a magyar foci felemeléséhez a létesítmények már adottak, most a tudást kellene fejleszteni.

Az üzletember a csallóközi élelmiszerekre épülő márkáról, a Kukkoniáról is beszélt, melyet a Piemonthoz hasonló üzletté, míg a felvidéki Duna-part melletti területeket borrégióvá kívánja fejleszteni. A Heinekennel vívott harcában komoly kormányzati hátszelet élvező Csíki sörrel kapcsolatban eddig is köztudott volt Világi érdekeltsége, aki most azt fedte fel, hogy miután a Lixid Project 2014-es indulásánál pénzügyi segítséget nyújtott, opciós joga van a tulajdonszerzésre.