szerző:
hvg.hu

A Mikosszéplak és Hosszúpereszteg közé tervezett 900 ezres állományú tojófarm a győri székhelyű Duna Tojás Kft.-hez fűződik, amelynek német tulajdonosa van. A helyiek azért aggódnak, mert a német tulajdonos apját korábban már több országban eltiltották a nagyüzemi állattartástól, a hazai tojáspiac meg azért, mert 700 kistermelő család megélhetését fenyegeti az óriástelep létrehozása.

A Vas Megyei Kormányhivatal már kiadta a környezetvédelmi és az egységes környezethasználati engedélyt a Mikosszéplak határába tervezett óriás tojásfarmra, de még lehetséges a fellebbezés – írta a 24.hu a beruházásról. A Duna Tojás Kft. ügyvezetője, Bojtos Zoltán szerint a beruházást az indokolja, hogy a statisztikák szerint hazánkban kevesebb tojást termelnek, mint amennyit a piac felvenne.

A hazai tojáságazat bő 60 százalékát a kistermelők, 28 százalékot a közepes termelők teszik ki. A teljes, 900 ezres kapacitás a három legnagyobb termelő teljes állományának felelne meg, a tyúkok száma pedig annyi, mint az összes, ezer-tízezer tyúkot tartó gazdaságokban összesen. A szakemberek szerint több mint 700 kistermelő család megélhetését fenyegeti az óriástelep létrehozása. A Baromfi Termék Tanács azt nyilatkozta, hogy a tagság részéről folyamatosan érkeznek a megkeresések, aggódnak a termelők.

A Magyar Idők szerint a cégtulajdonos Stefan Pohlmann apja, Anton Pohlmann az elmúlt években több országban botrányba keveredett, Németországban és Amerikában pedig el is tiltották a nagyüzemi állattartástól. 2000-ben egyébként Pohlmannék Tolnában szerettek volna többmilliós állományú tojótelepet létrehozni, de a beruházás meghiúsult – többek közt a helyiek tiltakozása miatt.

Hosszúpereszteg polgármestere, Farkas Margit szerint a település lakosságával nem egyeztettek az engedély kiadása előtt. A tojásfarmmal járó forgalom – becslésük szerint hetente 350 kamion – akadályozná a túraútvonal biztonságát, zavarná a település nyugalmát és élhetőségét, ezért a lakosság és civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az íveket eddig mintegy százan írták alá. A szomszédos Zalavég sem örül a beruházásnak; a polgármester szerint míg Mikos­széplak az iparűzési adó miatt vélhetően nyertese lenne egy ekkora vállalkozás beindításának, Zalavég csupán a beruházás árnyoldalait érezné.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem